Kako deca reaguju na omikron? Lekar objašnjava treba li roditelji da se brinu VIDEO

U Srbiji raste broj zaraženih kovidom. Situacija je, zbog omikron soja, ipak takva da je manji broj bolesnika hospitalizovan, mada još ima obolelih i od delta soja.

Izvor: TV Prva
Podeli
Foto: Printscreen / TV Prva
Foto: Printscreen / TV Prva

Kakva je situacija sa decom, koja po pravilu nisu vakcinisana? Kako ona reaguju na omikron? Kakva je simptomatologija kod najmlađih? I šta se dešava kada su deca negativna na testu a imaju veoma visoku temperaturu i sve simptome koji liče na koronu? Doktor Vladislav Vukomanović, zamenik direktora Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić", za TV Prva odgovorio je na sva ova pitanja.

"Mi ne polazimo od toga koja je varijanta koronavirusa u pitanju, pored koronavirusa imamo i druge viruse koji su veoma aktuelni sada. Šta je nama zapravo donelo najveći problem? Omikron i novi pandemijski talas nisu doneli oboljevanja i teške kliničke slike kod dece, situacija je bila teža tokom zimskih i jesenjih dana prošle godine. Deca sada imaju mnoge slične simptome – kašalj, curenje iz nosa, kijanje, povišena temperatura, povraćanje, eventualno prolivi", priča doktor Vladislav Vukomanović.

Ako roditelji smatraju da dete ima sve simptome koronavirusa, lekar objašnjava koji su pravi koraci koje treba preduzeti.

"Svakako da to ne mora da bude koronavirus. Takođe antigenski test koji se radi sledećeg dana može da bude pozitivan, imamo u vidu i tu mogućnost. Mi pre svega vodimo računa o detetu, gledamo da napravimo dobru izolaciju, da nema transmisije virusa na okolinu i bitno nam je da zbrinemo dete, da se snizi povišena temperatura, da se nadoknadi tečnost, da se spreči upala pluća", kaže on i dodaje:

"Omikron je jedna od varijanti i ima 50 mutacija u odnosu na početni virus koji je stigao iz Kine. Ima i 36 mutacija na proteinu koji omogućava da virus uđe u organizam, virus se bori da ostvari ono što mu je cilj, a to je da napadne organizam, ali naše je da to merama kao što su distanca, maske i vakcinacija."

Detaljnije u prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu