"Gojaznost se ne završava viškom kilograma" VIDEO

Svako treće dete u Srbiji se bori sa viškom kilograma. Gojaznost se ne završava viškom kilograma, već može da dovede do ozbiljnijih oboljenja.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printscreen TV Prva
Foto: Printscreen TV Prva

Problem nije nov, ali je broj gojazne dece u poslednje vreme znatno skočio.

Kako kaže pedijatar Saša Milivojević gojaznost može da bude izazvana raznim endokrinološkim oboljenjima ili unosom lekova, ali u najvećem broju slučajeva nastaje zbog prevelikog unosa hrane.

Nedovoljno vremena, brz način života, cena i primamljiv ukus - sve to na vrh liste svih neprijatelja gojaznosti stavlja tzv. brzu hranu.

"Najpogubnije za decu pogotovo u osnovnim školama su testa i pekarski proizvodi, zato što su to zaista prazne prazne kalorije i običaj je da se svakodnevno grickaju razne grickalice koje su dostupne, dobiju džeparac i sigurno neće otići u prodavnicu i kupiti voćku",kaže nutricionista Ana Petrović

Kako kaže Ana Petrović, veoma je važno da se u školski program uvede pravilna ishrana kao nekada higijena, da bude sastavni deo nastave i da deci stalno bude nametnutno da je zdrava ishrana deo opšte kulture i zalaganje u svoje zdravlje za budućnost.

Gojaznost se ne završava viškom kilograma već može dovesti i do ozbiljnih hroničnih bolesti i stanja, pa tako može da bude predispozirajući faktor za dijabetes, šećernu bolest, različita kardiovaskularna, srčana oboljenja i za astmu, zatim i za poremećaje držanja tela, pa tako deca često imaju ravne tabane ili krivu kičmu.

Gojaznost se lako dijagnostikuje, ali se teško leči, zato je važno da učinimo sve što je potrebno, a potrebno je malo - da živimo zdravo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu