Katarina se 6 godina bori sa melanomom: Bila sam žrtva saveta da treba da idem u solarijum VIDEO

Njena bolest traje već šest godina, u protekle tri godine prima terapiju. Katarina Čočović je odmah nakon terapije izdvojila vreme da se uključi u 150 minuta i ispriča svoju priču:

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

"Pre šest godina sam dobila dijagnozu malignog melanoma tako što sam primetila mladež koji se pojavio u trudnoći, a nakon porođaja i dojenja je porastao. Imala sam veću želju da dojim nego da odem kod dermatologa, što je apsolutno greška. Nije da mi je žao, ali sam trebala otići na vreme, jer je ključna prevencija. Maligni melanom je jedini vidljivi tumor i aposolutno izlečiv jednim običnim hirurškim zahvatom, ja sam to prolongirala, odložila, došla kasno.

U momentu kad je dijagnostikovan, to je bilo u drugoj fazi.

"U tom trenutku nisam imala nikakvo pravo na lečenje osim tim hirurškim zahvatom. Naime, jedna od ključnih stvari Udruženja obolelih od melanoma je borba za juvantnu terapiju pacijenata u trećem stadijumu koji dobijaju godinu dana terapiju i samim tim sprečavaju dolazak bolesti u četvrtu fazu. Ja sam nažalost sačekala četvrtu fazu da bih dobila svoju terapiju. Od prošle godine sam na biološkoj terapiji i zasad je stanje iole korektno, nadam se da će moj organizam što duže imati odgovor na tu terapiju".

Katarina iz Valjeva je apelovala na sve da nikako ne idu u solarijum i ne izlažu se sunčevim zracima bez ikakve zaštite.

"Bila sam žrtva koja je pristala na tu vrstu saveta da se u solarijum odlazi prevencije radi da se ne bi došlo do izlaganja štetnim UV zracima. Postoji drugi vid fizičke zaštite poput šešira, naočara, ešarpe, dugih rukava... Upućujem apel mladima, ne idite u solarijum, nema ništa dobro u tome. Trenutno je zabranjen mlađima ispod 18 godina, a ja ću se boriti da se solarijum skroz ukine."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu