Kad urinarna infekcija postane kobna

Glumica Tanja Roberts, koja je glumila u televizijskoj komediji "Vesele sedamdesete" i filmu o Džejmsu Bondu iz 1985. "Pogled na ubistvo", umrla je u 65. godini od infekcije urinarnog trakta. Mnoge je iznenadio podatak da se može umreti od urinarne infekcije, ali kada se ona proširi na druge delove tela, ishod i te kako može da bude fatalan.

Izvor: lepotaizdravlje.rs
Podeli
Foto: Depositphotos-Wavebreakmedia
Foto: Depositphotos-Wavebreakmedia

Urinarna infekcija mokraćnih kanala ili bešike (upala bešike se naziva još i cistitis) je druga najčešća vrsta infekcije. Otprilike 10 od 25 žena i trojica od 25 muškaraca imaće simptome infekcije urinarnog trakta tokom svog života. Iako infekcije urinarnog trakta možete dobiti u bilo kom uzrastu, češće se javljaju kod starijih ljudi. Terminom urinarni trakt obuhvataju se svi delovi urinarnog sistema, što uključuje bubrege, uretere ili mokraćovode (male cevi koje povezuju bubrege i bešiku), mokraćnu bešiku i uretru (cev koja izlazi iz bešike). Bilo koji od ovih organa može biti inficiran nekim patogenom, u većini slučajeva bakterijom. Najčešće bakterijsku infekciju izazivaju iste one bakterije koje se nalaze u našim crevima ili gastrointestinalnom traktu. One iz creva najčešće dospeju u bešiku i tada se javlja upala bešike, tj. stanje zvano akutni bakterijski cistitis. Ovo stanje se prepoznaje po tipičnim simptomima: osećaju peckanja i žarenja prilikom mokrenja i učestaloj potrebi hitnog mokrenja.

Može li se zaista umreti od urinarne infekcije?

Kada se dijagnostikuje na vreme, urinarna infekcija se obično vrlo lako leči (antibioticima, ako je bakterijska infekcija, ili antifungalnim lekovima, ako je gljivična infekcija). Ako lekar posumnja da se infekcija proširila, uradićete dodatne testove, kao što su testovi krvi, snimanje bubrega ili ultrazvuk.

Foto: Depositphotos-belchonock
Foto: Depositphotos-belchonock

Pročitajte još:

Glumica Tanja Roberts preminula od urinarne infekcije

U nekim slučajevima imunološki sistem može da ima veoma jaku reakciju na infekciju. Ovo stanje je poznato kao sepsa i obično se manifestuje groznicom, drhtavicom i vrlo niskim krvnim pritiskom. Ako infekcija koja uzrokuje sepsu započne u urinarnom traktu, naziva se urosepsom. To znači da ono što je započelo u urinarnom traktu sada deluje na celo telo. Kada se bakterijska infekcija proširi na druge delove tela tokom urosepse, bakterije koje rastu u urinarnom traktu mogu se proširiti po krvotoku. Putujući krvotokom kroz telo, bakterije izazivaju upalni odgovor celog tela, oslobađajući pri tome i toksine, što dovodi do disfunkcije i oštećenja vitalnih organa. Kada ti organi počnu da otkazuju, to je ono što na kraju može da dovede do smrti pacijenta.

Iako je moguće da ishod urinarne infekcije bude sepsa fatalna po život, to nije baš uobičajeno. Upala bešike obično ne dovodi do fatalnih posledica. U retkim slučajevima bakterije koje dospeju u urinarni trakt ili mokraćnu bešiku mogu da se prošire na bubreg ili krvotok. Do toga može da dođe zbog specifičnih faktora, kao što su genetika i druga zdravstvena stanja, a zavisi i od vrste i soja bakterije. Starije osobe ili oni koji imaju blokadu urinarnog sistema poput kamenaca u bubrezima pod većim su rizikom da će razviti sepsu.

Šta da radite ako sumnjate na urinarnu infekciju

Nema razloga za paniku, ali treba potražiti medicinsku pomoć. Jednostavno ispitivanje urina može dati odgovor na pitanje da li je prisutna infekcija.

Ako se osim nagona za mokrenjem i peckanja tokom mokrenja, pojave i sistemski znaci, poput groznice i jeze ili ubrzanog rada srca, stanje je alarmantno. Ovi znaci često ukazuju na početak sepse i zahtevaju što hitnije lečenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu