Uvećane šake, stopala i nos mogu da budu znak tumora

Prva nedelja novembra u celom svetu posvećena je pacijentima koji su oboleli od akromegalije - hronične bolesti kod koje benigni tumor hipofize stvara i otpušta u krvotok prekomerno hormon rasta, što dovodi do uvećanog rasta šaka, stopala, nosa, ušnih školjki, jezika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija Foto: depositphotos/kleberpicui
Ilustracija Foto: depositphotos/kleberpicui

Iako akromegalija pripada grupi retkih bolesti, trenutno se u Srbiji leči oko 400 pacijenata sa ovom bolešću. Zbog svog sporog toka, ova bolest ostaje dugo neprepoznata.

Velika količina hormona rasta u krvotoku u detinjstvu dovodi do pojave gigantizma, oboljenja koje se karakteriše prekomernim rastom, sve dok se zone rasta u kostima ne zatvore.

Zbog znatno veće telesne visine u odnosu na vršnjake, osobe sa gigantizmom se lako prepoznaju, navodi se u saopštenju Udruženja pacijenata sa agromegalijom UPAK.

Kada se prekomerno stvaranje i oslobađanje u krvotok hormona rasta desi u odraslom dobu, znaci i simptomi se postepeno razvijaju, razvoj telesnih promena je vrlo spor i traje do desetak godina.

Prof. dr Mirjana Doknić, endokrinolog u Kliničkom centru Srbije, kaže da je klinička slika akromegalije specifična, ogleda se u rastu šaka i stopala, nosa i ušnih školjki, otečenosti mekih tkiva lica, isturenosti donje vilice, uvećanju jezika, većoj širini prostora između zuba donje vilice.

Napominje da je koža pacijenata zadebljala, sa pojačanom aktivnošću znojnih i lojnih žlezda, a da je oboljenje najčešće udruženo sa arterijskom hipertenzijom, srčanom aritmijom, popuštanjem srca, šećernom bolešću, poremećajem plućne funkcije, deformacijom zglobova.

"Dijagnoza akromegalije se postavlja na osnovu kliničke slike, povećanog nivoa hormona rasta i njegovog medijatora IGF1, kao i snimanjem hipofize putem magnetne rezonance, koja će pokazati prisustvo tumora hipofize. Adekvatnim lečenjem akromegalije moguće je sprečiti ili ublažiti komplikacije, čime stopa smrtnosti ovih bolesnika postaje jednaka onoj u opštoj populaciji", kaže dr Doknić, a navodi se u saopštenju Udruženja.

Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy

Navodi da je lečenje akromegalije operativno, da se tumor odstranjuje neurohirurškim zahvatom kroz nos. Ako je bolest aktivna i posle operacije, primenjuju se određeni lekovi.

"Odnedavno u Srbiji je moguće lečenje akromegalije svim savremenim lekovima koji se koriste i u svetu. Medikamenti koji su efikasni u terapiji akromegalije su somatostatinski analozi i blokatori receptora za hormon rasta", objašnjava prof. Doknić.

Sve simptome akromegalije imao je i Zvonimir Stojević iz Beograda, koji je na početku mislio da mu prsti otiču od rada, počeo je da hrče i imao prekide disanja u snu, javili su se bolovi u kukovima, a donja vilica mu se izdužila i promenio mu se zagrižaj.

"Nakon desetak godina od pojave prvog simptoma, sasvim slučajno sam saznao da imam akromegaliju. Odlazak kod urologa mi je promenio život. Doktor me je saslušao i posumnjao da imam tumor hipofize. Nakon urađenih analiza, moje vrednosti nivoa IGF1 su bile veoma visoke", objašnjava Stojević, predstavnik Udruženja pacijenata sa akromegalijom UPAK.

Zvonimiru su lekari prvo hirurškim putem uklonili tumor, i već 72 sata nakon operacije svi njegovi nalazi su se drastično poboljšali. Potom je primenjena terapija lekovima, koja smanjuje otpuštanje hormona rasta iz tumora hipofize ili usporava vezivanje hormona rasta za njegova receptorska mesta u tkivima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu