Otkrivena posledica dugog kovida, lako se prepoznaje i može da bude opasna

Naučnici tvrde da se kod pacijenata koji su oboleli od koronavirusa mesecima nakon zaražavanja zapažaju upale u vidu plikova na nožnim prstima.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, rbhavana
Foto: Depositphotos, rbhavana

Naučnici tvrde da se kod pacijenata koji su oboleli od koronavirusa mesecima nakon zaražavanja zapažaju upale u vidu plikova na nožnim prstima.

Medicinsko osoblje izveštava da često viđa pacijente sa ovim zdravstvenim problemom, a lekari kažu da to u najvećem broju slučajeva pogađa decu, prenosi "San".

Stručnjaci iz Međunarodne lige dermatoloških društava i Američke akademije za dermatrologiju saopštavaju da se stanje najčešće javlja nedelju dana do četiri nedelje nakon zaražavanja.

Oni koji se suoče sa ovakvim problemom mogu da vide kako im nožni prsti menjaju boju ili kako otiču.

Lekari su napomenuli da je situacija kod većine pacijenata blaga i da se normalizuje za nekoliko nedelja.

Međutim, naučnici su istakli da je svakoj šestoj osobi sa kovid-prstima potrebno bolničko lečenje, kao i da stanje može da potraje mesecima.

Dr Ister Frimen iz Međunarodnog registra dermatoloških posledica kovida 19 rekla je da problem u većini slučajeva sam nestaje, da traje u proseku 15 dana i da je relativno blag. Ipak, bilo je i pacijenata kod kojih se stanje zadržalo mesec, odnosno dva meseca. Neki pacijenti bore se sa kovid-prstima i do 150 dana i kod njih su zabeležene crvene i ljubičaste promene na nozi.

Dr Frimen je napomenula da ova kožna promena ima upravo ovakve karakteristike i da se javlja kod podgrupe kovid-pacijenata.

Istraživanje je pokazalo da se kožne promene na prstima javljaju kod polovine obolelih od koronavirusa, kao i da je 16 procenata njih hospitalizovano.

Dr Frimen dodala je da upala na prstima može da bude znak neke druge upale u organizmu kao i da sigurno ima daleko više osoba sa ovim problemom, ali nisu registrovane. Ističe da su trenutni podaci samo vrh ledenog brega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu