Ovi poslovi su najopasniji za ljudsko zdravlje. Da li je i vaš među njima?

Nedavne analize pokazale su kako su određene profesije povezane s povećanim rizikom od razvoja različitih srčanih bolesti ili drugih kardiovaskularnih problema.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: depositphotos/KostyaKlimenko
Foto: depositphotos/KostyaKlimenko

Nedavno objavljena studija Medical News Today pokazala je kako su žene određenih profesija izložene većem riziku od razvoja srčanih problema.

Iako naučnici ističu kako nekoliko životnih činilaca može povećati rizik od srčanih bolesti, uključujući nezdravu ishranu, nedostatak fizičke aktivnosti i pušenje, postoji jedan faktor rizika koji za sada nije dobio toliko pažnje koliko zaslužuje, a to je vaša profesija.

Rukovodeće pozicije

Jedna studija koju su istraživači sproveli na naučnom skupu u Japanu otkrila je kako su pojedinci na rukovodećim pozicijama, bez obzira na delatnost, izloženi većem riziku od dobijanja srčanih bolesti. No, centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu kako je nejasno u kojoj meri profesionalni faktori rizika mogu doprineti srčanim problemima i zbog toga podstiču nova istraživanja u ovoj oblasti.

Na ovogodišnjim sednicama Američke asocijacije za srce u Filadelfiji, Beda Nrijagu i njena koleginica sa Univerziteta Dreksel u Filadelfiji predstavile su studiju dodajući još jače argumente za to kako neke profesije zaista imaju veze s bolestima srca. Na ovom skupu naučnici su objasnili koje profesije dovode do povećanog rizika od razvoja zdravstvenih problema, posebno kod žena.

Socijalni radnici spadaju u najrizičniju grupu

Istraživači su ispitivali moguću povezanost između zdravlja srca i različitih zanimanja od preko 65.000 žena koje su prosečno imale 63 godine i koje su već prošle kroz menopauzu.

Socijalne radnice imaju 36 odsto veću mogućnost za razvijanje srčanih problema od drugih profesija, dok su blagajnice na nešto nižem nivou, od 33 odsto.

Medicinske sestre, psihijatri i kućne pomoćnice imaju 16 odsto šanse za obolevanje. Među njima, najveći rizik od razvijanja kardiovaskularnih problema imaju medicinske sestre, s 14 odsto verovatnoće za razvoj bolesti.

Istraživači su takođe ukazali na povezanost između nekih profesija i nižeg rizika od dobijanja kardiovaskularnih bolesti.

Tu se pokazalo kako prodajni agenti imaju 24 odsto manje šanse za dobijanje srčanih bolesti od onih na drugim poslovima, dok administrativne radnice imaju 11 odsto manji rizik od dobijanja ovih bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu