Muškarci, brinite o svom zdravlju: Rak prostate drugi je vodeći uzrok smrtnosti

Novembar je definitivno muški mesec. Od 1999. godine 19. novembar obeležava se kao Međunarodni dan muškaraca, a osim toga ceo ovaj mesec posvećen je i pokretu Movember.

Izvor: B92, Klix
Podeli
Foto:Depositphotos/sasun.buxdaryan@mail.ru
Foto:Depositphotos/sasun.buxdaryan@mail.ru

Reč je o pokretu koji je nastao 2003. godine u Australiji kao izazov puštanja brkova i brade u znak podrške i podizanja svesti o bolestima kod muškaraca.

Vrlo brzo Movember je prerastao u globalnu zdravstvenu akciju s ciljem ranog dijagnostifikovanja što većeg broja bolesti koje pogađaju mušku populaciju poput karcinoma prostate, karcinoma testisa i drugih problema koji utiču na mentalno zdravlje muškaraca.

Simptomi i lečenje karcinoma prostate

Rak prostate je drugi vodeći uzrok smrtnosti među muškarcima, nakon karcinoma pluća, sa 358.000 smrtnih slučajeva u svetu na godišnjem nivou. Rizik za obolevanje od raka prostate tokom životnog veka iznosi blizu tri odsto.

U našoj zemlji, prema podacima Globocana i Svetske zdravstvene organizacije, ukupan broj obolelih u 2018. godini je 936, što je 6,5 odsto od ukupnog broja novih slučajeva karcinoma u ukupnoj populaciji ili 12,6 odsto od ukupnog broja muškaraca obolelih od nekog karcinoma.

Ova bolest najčešće se otkriva kod pacijenata između 65. i 75. godine života, a sasvim retko se pojavljuje kod pacijenata mlađih od 40 godina. Osim godina, faktori raizika su i porodična predispozicija i način ishrane. Muškarci koji imaju bliskog srodnika (oca ili brata) s rakom prostate imaju veliku verovatnoću za nastanak bolesti.

Upravo u ovom mesecu podstiču se muškarci da progovore o svojim zdravstvenim problemima s bližnjima, posebno zarad informisanja o istoriji bolesti u porodici.

Kako bolest napreduje javljaju se i simptomi kao što su teškoće pri mokrenju, učestalo mokrenje, osećaj nepotpunog pražnjenja, bol prilikom mokrenja i ejakulacije, pojava krvi u urinu ili semenoj tečnosti, te impotencija.

Ponekad je prvi simptom bol u kostima, što već predstavlja znak uznapredovale bolesti, odnosno metastatske bolesti. Međutim, važno je naglasiti da se ovi simptomi javljaju i kod drugih oboljenja donjeg urinarnog trakta, kao što je benigno uvećanje prostate i upravo zato pojava ovih simptoma zahteva evaluaciju urologa.

Lečenje karcinoma prostate zavisi od stadijuma bolesti, godina pacijenta i opšteg stanja organizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu