Rak pluća svakog dana dijagnostikuje se kod 16 osoba

Novembar je mesec borbe protiv karcinoma pluća, bolesti od koje u Srbiji svake godine oboli više od 6.000, a umre 4.600 osoba.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/ minervastock
Foto: depositphotos/ minervastock

Po broju obolelih slična je situacija i u ostalim evropskim i svetskim zemljama, ali po broju umrlih Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi.

U proseku, dnevno se kod 16 osoba dijagnostikuje rak pluća, a svaki dan 13 osoba izgubi bitku sa ovom teškom bolešću, saopštilo je Udruženje za borbu protiv raka pluća "Punim plućima".

Prof. dr Goran Stojanović iz Instituta za plućne bolesti Vojvodine kaže da su šansu za uspešno izlečenje od raka pluća decenijama imali samo pacijenti kojima se bolest otkrije u ranoj fazi i koji su operisani.

On je naglasio da se poslednjih 10 godina situacija drastično promenila s pojavom ciljane i imunološke terapije i da primena savremenih lekova u najvećem broju slučajeva dovodi do potpunog ili delimičnog povlačenja tumora.

"Za sada se savremenim terapijama pacijenti leče samo kroz donacije, kliničke studije ili posebno odobrenje RFZO za pojedinačne pacijente. Medjutim, sistemskog pomaka i dalje nema, jer najveći broj pacijenata nema mogućnost da se leči savremenim terapijama o trošku RFZO", rekao je prof. Stojanović, a navodi se u saopštenju.

Predstavnica Udruženja za borbu protiv raka pluća "Punim plućima" Olja Ćorović ističe da udruženje radi na podizanju svesti o prevenciji, štetnosti duvanskog dima, jer je pušenje glavni faktor rizika za nastanak karcinoma pluća, o važnosti redovnih preventivnih pregleda za osobe u riziku, kao i na poboljšanju statusa pacijenata koji su već oboleli od raka pluća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu