Džokerov nekontrolisani smeh je simptom oboljenja koje može da se desi svakome

U scenariju filma se uopšte ne navodi koji poremećaj ima Džoker, ali takav poremećaj je realan.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/olly18
Foto: Depositphotos/olly18

U "Džokeru" Hoakin Finiks glumi zlikovca koji je poznat po tome što s vremena na vreme prasne u nekontrolisani smeh i to baš u nekim neprikladnim momentima. Kako je film počeo da se prikazuje, publika sve više biva upoznata sa tim da je njegovo stanje simptom povrede mozga. Dok u scenariju nigde nije spomenuto o kom je sindromu reč, zasnovan je na stvarnom medicinskom stanju koje je poznato kao pseudobulbarni efekat (PBA).

Karakterišu ga učestali, nevoljni napadi plakanja, smejanja ili neke druge emotivne radnje koje nemaju nikakve veze sa stvarnim emotivnim stanjem. Najčešće ga uzrokuje povreda mozga ili neki neurološki poremećaj koji utiče na to kako mozak obrađuje emocije.

Prema klinici Mejo, ljudi koji imaju PBA osećaju emocije na isti način kao i svi ostali, ali imaju sklonosti da ih pokazuju na prenaglašeni način i ti izlivi mogu da traju nekoliko minuta, piše Mens health. Smeh se često pretvara u suze, a pošto je plakanje česta pojava kod PBA, ovo stanje često mešaju sa depresijom, koja se i javlja kod obolelih.

Pročitajte i:

Da li "Džoker" glorifikuje nasilje ili skreće pažnju na ozbiljne probleme?

Finiks glumi junaka koji se bori sa mentalnom bolešću i njegovih frustracija zbog odbijanja da bude primljen na lečenje, a kritičari ga slave jer ukazuje na probleme sa kojima se bore mnogi Amerikanci. Ovaj junak se na kraju odaje nasilju na način koji je karakterističan za mnoge mentalno obolele.

"Teško je ne saosećati sa osobom koja je doživela takvu dramu u detinjstvu. On vidi opasnost svuda. Za nekoga ko je u takvoj situaciji, da li je važno da li su reakcije opravdane ili ne? Naravno da nije. U jednom momentu ja više nisam u stanju da budem na njegovoj strani. To mi je dozvolilo da mu se više približim, bez osuđivanja i sa više saosećanja nego što sam imao kada sam prvi put čitao scenario", rekao je poznati glumac.

strana 1 od 2 idi na stranu