Rak debelog creva sve češći kod mladih u bogatim zemljama

Broj karcinoma debelog creva kod mlađih osoba u porastu je u mnogim bogatijim zemljama, dok se broj tih dijagnoza kod starijih odraslih osoba ne menja ili čak i smanjuje, pokazalo je novo istraživanje.

Izvor: Živim.hr
Podeli
Foto: Depositphotos/18percentgrey
Foto: Depositphotos/18percentgrey

Trend rasta karcinoma debelog creva kod mlađih odraslih osoba započeo je sredinom devedesetih, prema izveštaju objavljenom u časopisu Gut.

Novo otkriće znači da "ako imate simptome koji odgovaraju karcinomu debelog creva i rektuma, trebalo bi da odete na pregled bez obzira na to koliko vam je godina", kaže koautorka istraživanja Rebeka Sigl, naučna direktorka u Američkom društvu za borbu protiv raka.

Od 2008. do 2012. među 42 zemlje s kvalitetnim registrima za rak stopa raka debelog creva među osobama u dobi od 20 do 49 godina bila je najniža u Indiji (3,5 na 100.000 stanovnika), Ugandi (3,8 na 100.000) i Čileu (3,8 na 100.000) a najviša u Koreji (12,9 posto na 100.000), Australiji (11,2 posto na 100.000), SAD (10,0 na 100.000) i Slovačkoj (10,0 na 100.000).

Najčešći simptomi kod mladih osoba, na temelju istraživanja, isti su kao i kod starijih pacijenata - zatvor, krv u stolici ili rektalno krvarenje, nadutost, dijareja, stolica užeg obima nego što je uobičajeno, gasovi, bolovi i grčevi.

Kad se ti simptomi pojave dan ili dva, to verovatno ne znači rak, kaže dr Sigl i dodaje da "ukoliko te simptome imate dve ili tri nedelje, idite na pregled".

Dr Sigl i njen tim proučavali su globalne podatke tragajući za razlozima rasta broja slučajeva toga raka u SAD. Jedan verovatni "kandidat" su promene u prehrani, prenosi portal Živim.hr.

"Izvori hrane značajno su se promenili u drugoj polovini 20. veka", kaže dr Sigl i navodi da "iako se čini kao da gotovo tragate za iglom u plastu sena, postoji najmanje nekoliko studija koje su proučavale zaslađene napitke i po kojima čak i umerena konzumacija povećava rizike. A ne radi se samo o zaslađenim napicima nego i o kukuruznom sirupu s mnogo fruktoze kod kog je uspostavljena veza. Ugljeni hidrati visokog glikemijskog indeksa mogu da stvore upaljeno okruženje u probavi".

strana 1 od 2 idi na stranu