Windows alatka ima grešku koja može da omogući pristup osetljivim informacijama korisnika

Istraživač Dejvid Bjukenen otkrio je da Microsoftove alatke Snipping Tool za Windows 11 i Snip & Sketch u operativnom sistemu Windows 10 imaju grešku koja bi drugima mogla omogućiti pristup osetljivim informacijama korisnika.

Izvor: Informacija.rs
Podeli
Foto: sdx15 / Shutterstock.com
Foto: sdx15 / Shutterstock.com

Ovo otkriće dolazi nakon sličnog otkrića Bjukenena i istraživača Sajmona Aronsa da Googleov ugrađeni alat za uređivanje skrinšotova za Pixel, Markup, ima grešku koju su oni nazvali "aKROPaplipsa" (a[crop]alypse), koja omogućava delimičan oporavak originalnih, neuređenih slika ili redigovanog skrinšota.

Dakle, ono što ste mislili da ste isekli moglo bi biti dostupno u fajlu. Ali ispostavilo se da Google nije jedina kompanija čiji alat za skrinšotove ima grešku koja ugrožava privatnost korisnika.

Bjukenen je otkrio da ako je skrinšot napravljen pomoću Microsoftovih alatki sačuvan, a zatim isečen i ponovo sačuvan u istom fajlu, podaci mogu i dalje biti dostupni u fajlu, a uz nekoliko „manjih izmena“ koda koji vam omogućava da vidite skrinšotove Googleovog alata za Pixel, informacijama može da se pristupi i kada se radi o skrinšotovima napravljenim Windows alatima.

Ipak, izgleda da je ranjivost donekle ograničena jer Bjukenen kaže da eskploatacija zahteva “sačuvaj-iseci-sačuvaj” postupak, što znači da ste bezbedni ako vaš skrinšot uključuje samo određeni deo ekrana.

Bjukenen upozorava da su informacije koje su ljudi mislili da su izbrisali možda još uvek na internetu.

Microsoft je izjavio da su svesni problema i da istražuju, dodajući da će preduzeti adekvatne mere kako bi korisnici bili zaštićeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.