U Apple servis dolazi zaštita koju ništa ne može da probije

U narednoj nadogradnji iOS-a, sistem za razmenu poruka iMessage dobiće još bezbedniji sistem enkripcije, prema navodima kompanije najsnažniji na svetu, koji će obezbediti i da kvantni računari budućnosti ne mogu da ga probiju.

Izvor: Bug
Podeli
Foto: MeshCube / Shutterstock.com
Foto: MeshCube / Shutterstock.com

Novi korak ka još bezbednijem dopisivanju, otpornoe na prisluškivanje ili druge oblike kompromitovanja, Apple će načiniti s predstojećom nadogradnjom iOS-a. U svoju aplikaciju iMessage, koja služi za razmenu poruka samo između uređaja unutar Apple ekosistema, ugradiće novi bezbednosni kriptografski protokol PQ3.

Prema njihovom opisu, radi se o najnaprednijem rešenju za bezbednu end-to-end enkripciju na svetu, koje nudi zaštitu ne samo sada, nego će je nudi i u budućnosti – kada na scenu stupe kvantni računari.

Zaštita za budućnost

U enkripcione algoritme PQ3 protokola ugrađena je odbrana i od sofisticiranih napada kvantnim računarima, za koje je već sada jasno da bi u budućnosti veoma lako mogl da razbijaju postojeće sisteme enkripcije (RSA, ECC i slične). Iz Apple-a navode da je njihov novi sistem bezbedniji od onih najboljih trenutno dostupnih, koje na primer koriste aplikacije kao što su WhatsApp ili Signal, pa čak i od Signalovog "postkvantnog" algoritma PQXDH.

Ideja je da se već sada zaštite sve komunikacije od mogućeg napada kvantnim računarima u budućnosti, tj. obezbediti da podaci eventualno prikupljeni sada ne mogu da budu dekriptovani kasnije (Harvest Now, Decrypt Later). Sistem PQ3 ponudiće zaštitu od kompromitovanja javnih i privatnih enkripcionih ključeva, njihovom kontinuiranom izmenom i metodom oporavka bezbednog načina komunikacije u slučaju da je neki od ključeva kompromitovan.

Nivo bezbednosti novog protokola, kažu iz Apple-a, potvrdili su i nezavisni stručnjaci korišćenjem nekoliko različitih matematičkih metoda. Njima je dokazano da PQ3 može da služi kao zaštita čak i u prisustvu "veoma snažnih kvantnih sistema", sposobnih da probiju klasične kriptografske zaštite. Najveća prednost je, kažu, što se enkripcija u PQ3 primenjuje repetitivno, a ne samo jednom kao kod postojećih sistema. Tehnički detalji ovog naprednog sistema objavljeni su na Apple-ovom blogu posvećenom bezbednosti.

Najavljeno je da će bezbednosni protokol PQ3 postepeno biti pušten u javnu upotrebu u novim verzijama Apple operativnih sistema: iOS 17.4, iPadOS 17.4, macOS 14.4 i watchOS 10.4, a sve je već dostupno u developerskim beta verzijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.