Twitter Blue krši evropska pravila jer je "zaboravio" PDV

Iako je u SAD-u uobičajeno da se cene proizvoda i usluga iskazuju bez poreza, u Evropskoj uniji vrede neka druga pravila. Regulatori su sada uhvatili Twitter u prekršaju, jer na cene pretplate nije dodao PDV.

Izvor: bug.hr
Podeli
Foto: pnm-stock / Shutterstock.com
Foto: pnm-stock / Shutterstock.com

Pretplata na "plavu kvačicu" u sklopu programa Twitter Blue uvedena je nedavno, a već je utvrđeno da u svom cenovniku krši pravila o poštenoj tržišnoj konkurenciji i zaštiti potrošača u Evropskoj uniji. Nadležni regulator, irski centar za zaštitu potrošača ECC utvrdio je da Twitter netačno oglašava svoje cene pretplate, odnosno da na njima ne ističe PDV, koji se obračunava prilikom naplate.

Pretplata na Twitter Blue tako košta osam evra mesečno, ali samo u slučaju kada se kupuje preko weba. Na Androidu i iOS-u, gde Google i Apple naplaćuju provizije od 30%, ista pretplata košta 11 evra mesečno. Godišnja opcija se jednokratno plaća 84 evra na webu ili 114,99 evra preko telefona – barem ako se pogleda zvanični cenovnik.

"Zaboravili" PDV

Ali, ako ste među ona tri korisnika koji će da odluče da plate za kvačicu za verifikaciju, jednom kada kliknete na tu narudžbu, na poslednjem koraku će vam se, pre naplate, obračunati PDV.

Irski ECC proverio je i potvrdio da je takva situacija u više država članica Evropske unije. Kod njih se naplaćuje lokalni PDV, pa će svim potencijalnim vlasnicima plavih kvačica to zadovoljstvo biti 25% skuplje nego što im to Twitter prikazuje.

Takva praksa je suprotna pravilima EU i direktno krši direktivu o nepoštenoj poslovnoj praksi poslovnog subjekta u odnosu prema potrošaču na unutrašnjem tržištu. Twitter je u prekršajima prema člancima 6. i 7. Direktive, koji uključuju "zavaravajuće radnje" i "zavaravajuća izostavljanja" u poslovnoj praksi.

ECC predstavlja tek savetodavno prekogranično telo, pa Twitteru ne preti odmah i kazna zbog ovakvog ponašanja – to bi se moglo dogoditi tek ako ih prijave, a tada bi im pretila novčana kazna u visini od najmanje 4% njihovog godišnjeg prometa, ostvarenog u državama gdje je pravilo prekršeno, odnosno minimalno dva miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.