Tinejdžer uhapšen zbog sumnje da je hakovao GTA 6 i Uber

Londonska policija objavila je da je uhapsila 17-godišnjeg tinejdžera, za koga se sumnja da je umešan u nedavne sajber napade.

Izvor: B92, Informacija.rs
Podeli
Foto: Gorodenkoff / Shutterstock.com
Foto: Gorodenkoff / Shutterstock.com

Iako nema detalja o istrazi koju vodi britanska Nacionalna jedinica za sajber kriminal, veruje se da je hapšenje povezano sa hakerskom grupom Lapsus$, za koju se sumnja da stoji iza nedavnih sajber napada na Uber, Rockstar Games i 2K.

Tokom prošlogodišnjih napada, hakersku grupu Lapsus$ navodno je predvodio šesnaestogodišnjak po imenu "White" ili "BreachBase", iz Velike Britanije. Ova hakerska grupa je odgovorna za brojne napade visokog profila, uključujući napade na kompanije Microsoft, Ubisoft, Cisco, NVIDIA, Samsung i Okta.

U aprilu je londonska policija uhapsila sedam osoba starosti od 16 do 21 godine, uključujući i navodnog vođu grupe. Međutim, dvojica dečaka ubrzo su puštena uz kauciju jer su bili maloletni.

Uber je prošle nedelje priznao da je pretrpeo sajber napad za koji je optužio grupu Lapsus$. Haker "TeaPots" je poslao poruku svim zaposlenima u kompaniji da je Uber hakovan i objavio skrinšotove kao dokaz pristupa sistemima kompanije.

Nekoliko dana posle napada na Uber, haker "teapotuberhacker" počeo je da objavljuje dosad neviđene video snimke igre Grand Theft Auto 6 i delove izvornog koda za GTA V i GTA VI na GTAforums.com. On je tvrdio da su hakovali Slack i Confluence servere Rockstar Gamesa i tako ukrali podatke ali i da stoje iza nedavnog napada na Uber.

I američki izdavač video igara, kompanija 2K, takođe je pretrpela sajber napad, a napadači su hakovali njihovu platformu za podršku koja je iskorišćena za slanje poruka sa linkom preko kojeg je korisnicima isporučivan malver. Iako nema dokaza da Lapsus$ stoji i iza ovog napada, zanimljivo je da je 2K u vlasništvu Take-Two Interactive, kompanije u čijem je vlasništvu i Rockstar Games.

Mnogi u zajednici sajber bezbednosti veruju da je ovo hapšenje povezano sa grupom Lapsus$ i da je 17-godišnjak koji je uhapšen, uhapšen zbog hakovanja Rockstara, a verovatno i Ubera. Međutim, pošto je osumnjičeni maloletan, po zakonu Velike Britanije njegovo ime ne može biti objavljeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.