Testirali smo Samsung Galaxy S23 Ultra

Na testu smo imali najjači model iz Samsungove ovogodišnje Galaxy S23 serije.

Bratislav JovanovićIzvor: B92
Podeli
Foto: B92.net
Foto: B92.net

Industrija mobilnih telefona napreduje, u to nema sumnje, ali laganim tempom. Inovacije i poboljšanja se sve više korisnicima nude "na kašičicu", ili je bar takav utisak onih smartfon entuzijasta, koji žele ogromna poboljšanja i funkcije iz filmova naučne fantastike.

Za one obične korisnike, ove promene iako male ili suptilne, ipak su vidljive. Upravo takve promene krase najnoviji premijum telefon kompanije Samsung – Galaxy S23 Ultra.

Ultra je najveći model u Samsungovoj ovogodišnjoj S23 seriji i, kako smo već navikli od trenutka kada je postalo jasno da Galaxy Note serija više neće dobijati naslednike, ovo je i najmoćniji model u ponudi južnokorejske kompanije. kako po pitanju specifikacija, tako i po funkcijama koje nudi.

Dizajn i displej

Galaxy S23 Ultra krasi veoma sličan dizajn onom koji je imao njegov prethodnik, S22 Ultra, ali rekli bismo da to nije mana jer je prošlogodišnji model postavio temelje novog izgleda koji su ove godine prihvatili svi modeli u S23 seriji.

Neke manje izmene u dizajnu su vildljive, pa tako arhipelag sa kamerama i dalje "štrči" ali su zaobljeni krugovi oko senzora na poleđini sada prefinjeniji.

Iako se radi o velikom uređaju, ne možemo se oteti utisku da Galaxy S23 Ultra dobro izgleda i leži u ruci. Tome svakako doprinose i zaobljene ivice, koje telefon čine udobnijim za držanje. Naravno, malo je onih koji će se usuditi da ovakav telefon koriste bez zaštitne maske/futrole.

U dnu uređaja se i dalje nalazi slot za S Pen pametnu olovku, a zahvaljujući prostranom ekranu tu je veliki prostor po kojem možete da pišete i kucate.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Displej ima veličinu od 6,8 inča, sa Gorilla Glass Victus 2 zaštitom. Dynamic AMOLED 2X panel ima rezoluciju od 3088 x 1440 piksela i zista nudi veličanstven prikaz slike. Stopa osvežavanja ekrana je prilagodljiva i ide do 120Hz, dok je maksimalno osvetljenje 1750 nita.

Sve što gledate na ekranu, od fotografija, preko video klipova do iagra, izgleda jasno i živopisno. Kao kod S23+ modela, koji smo ranije testirali, tu je opcija Vision Booster, koja omogućava podešavanja i prilagođavanja ekrana različitim uslovima osvetljenja.

Okvir telefona je od aluminijuma, a očekivana implementacija IP68 sertifikata omogućava da telefon izdrži pola sata pod vodom, na dubini do jednog i po metra.

Mi smo na testu imali Cream varijantu, a postoje još i Phantom Black, Green, Lavender, Graphite, Sky Blue, Lime, Red i BMW M Edition, od kojih su neki specijalne edicije.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Kamera od 200MP

* Testirali smo Samsung Galaxy S23+

Senzor glavne kamere od 200MP je svakako glavna zvezda ovog uređaja i bio je to joiš od trenutka kada su se pojavile prve informacije o tome da će Samsung implementirati ovu kameru. Ovakav senzor znači da možete da "spojite" 16 piksela u jedan i bar u teoriji dobijete bolje performanse u uslovima slabijeg osvetljenja.

Upravo je fotografisanje u noćnim uslovima segment koji iznenađuje, i iako postoji mesta za poboljšanja, senzor omogućava oštre i jasne fotografije.

Boje na fotografijama su i dalje svetle, a poboljšanje je što nema preteranog zasićenja kao na ranijim Samsungovim telefonima. Ostala poboljšanja uključuju "burst mode" koji kreira fluidnije sekvencijalne fotografije, nakon čega možete da izaberete one koje ćete da zadržite.

Moguće je snimanje u RAW modu, a moguće je i 100x optičko zumiranje. Ukoliko vam je ovaj mod nepraktičan, uvek možete da se vratite na 10x telefoto zumiranje. Kada je u pitanju snimanje videa, implementirano je automatsko praćenje subjekata za snimke u kojima se ljudi i objekti kreću. Moguće je snimanje videa do 8K@24/30fps.

Pored glavne kamere od 200MP, tu su i 10MP periskop telefoto senzor sa 10x optićkim zumiranjem, 10MP telefoto sa 3x uvećavanjem i 12MP ultra-širokougaona kamera. S prednje strane se nalazi 12MP Dual Pixel PDAF kamera, koja može da snima 4K@30/60fps i 1080p@30fps video.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Hardver i baterija

Galaxy S23 Ultra model krasi Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy čipset. U pitanju je donekle modifikovani čip, koji nudi nešto više brzine radnog takta za brže procesiranje i brži GPU u odnosu na standardni Snapdragon 8 Gen 2 čip.

Ovo je posebno značajno i vidljivo kada sepokreću nešto zahtevnije aplikacije i igre. Pored efikasnijeg rada i uticaja na manju potrošnju baterije, čipset se odlično pokazao u pokretanju igara. Nema seckanja, frejmrejt je ujednačen.

Kopiranje ili premeštanje fajlova i učitavanje aplikacija je značajno brže zahvaljujući UFS 4.0 internoj memoriji. Dostupno je od 256GB do 1TB prostora za skladištenje podataka. RAM stiže u kapacitetima od 8GB i 12GB.

Baterija je svakako ono što mnoge zanima i možemo sa zadovoljstvom da kažemo da u slučaju S23 Ultra modela 5000mAh baterija može bez problema da izdrži čitav dan. To uključuje pregled YouTube videa, skrolovanje kroz aplikacije, slanje poruka i drugo.

Sa nešto zahtevnijim korišćenjem, svakako ćete morati da ga priključite na punjač od 45W, koliko podržava preko kabla. Tu je i podrška za 15W bežično punjenje i 4,5W obrnuto bežično punjenje.

Kada je u pitanju zvuk, Samsung je napravio iskorak i zvučnici su kvalitetniji ove godine. Impresivan zvuk omogućavaju AKG stereo zvučnici sa Dolby Atmos podrškom.

Samsung je ultrasonični senzor otiska prsta postavio ispod displeja, a ovaj senzor omogućava otključavanje uređaja i ukoliko su vam prsti vlažni. Ostale funkcije uključuju Wi-Fi 6E podršku, Bluetooth 5.3, Ultra Wideband (UWB) funkcionalnost koja može da vam pokaže gde je Bluetooth tracker na primer i drugo.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Softver i zaključak

Galaxy S23 Ultra, poput kompletne S23 serije, stiže sa Android 13 verzijom softvera od samog starta. Tu je prepoznatljivi Samsungov korisnički interfejs u OneUI 5.1 verziji.

OneUI 5.1 stiže sa zanimljivim opcijama, kao što je više opcija za prilagođavanje šema boja telefona, poboljšanim sistemom upravljanja obaveštenjima, olakšanim prilagođavanjem zaključanog ekrana, novim vidžetima na početnom ekranu i drugim funkcijama.

Bez ikakve sumnje, Samsung Galaxy S23 Ultra predstavlja vrhunac ponude južnokorejske kompanije u ovom trenutku. Dizajn, funkcionalnost, fluidan displej, izdržljiva baterija, odlične performanse. Sve ovo je ono što se očekuje od uređaja iz premijum segmenta.

Da li je to, zajedno sa kamerom od 200MP, dovoljno da se prebacite sa S22 Ultra na novi model, moraćete da odlučite sami. Samsung verovatno neku značajniju nadogradnju priprema za S24 ili neku drugu buduću seriju.

Pod uslovom da vam ne smeta korišćenje velikog telefona, Galaxy S23 Ultra je kompletan uređaj i sigurno najbolji koji smo imali priliku da isprobamo do sada.


Uređaj na test ustupio Samsung

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.