Testirali smo najbolji preklopni telefon do sada – Samsung Galaxy Z Flip5

Galaxy Z Flip5 predstavlja kombinaciju moćnog hardvera i poboljšanog eksternog ekrana, koji je funkcionalan, praktičan i ne služi samo za dekoraciju.

Bratislav JovanovićIzvor: B92
Podeli
Foto: B92.net
Foto: B92.net

Samsung je u Galaxy Z Flip5 implementirao veliki broj noviteta, a među najznačajnijim je znatno veći eksterni displej. Pored toga, telefon ima šarku koja je poboljšana i omogućava bolje performanse.

Nakon gotovo dve nedelje koliko smo se družili sa Galaxy Z Flip5 modelom, možemo reći da je Samsung uradio pravu stvar sa ovim preklopnim modelom do sada, iako evolucija nije na najimpresivnijem nivou u poređenju sa prethodnim Galaxy Z Flip4 modelom.

Galaxy Z Flip5 je svakako jedan od najlepših, ako ne i najlepši telefon koje Samsung ima u svojoj ponudi. Samsung je ispravio problem koji je imao prethodni model i uklonio je prorez koji se stvarao u sredini telefona kada je on sklopljen. To je jedna od bitnijih promena kod telefona, koja je značajno uticala na poboljšanje dizajna.

Druga bitna stvar je nova šarka, koja je otpornija i podržava fiksiranje i postavljanje telefona u različitim pozicijama kada je otvoren, odnosno rasklopljen. A kada ga zatvorite, telefon je potpuno sklopljen i nema proreza u sredini. U teoriji, to može da pomogne kod sprečavanja dugoročnih oštećenja na telefonu.

Promena u dizajnu je telefon načinila i dva milimetra tanjim, a svakako će sprečiti da u unutrašnjost prodiru prašina i druge čestice, s obzirom na to da Z Flip5 nema zaštitu od prašine. S druge strane, tu je IPX8 zaštita od vode.

Galaxy Z Flip5 nastavlja sa tradicijom estetike na poleđini i podele na dve različite boje – za deo sa ekranom i donji deo, a sve je okruženo okvirom od aluminijuma. Telefon je dostupan u Mint, Graphite, Cream, Lavender, Gray, Blue, Green i Yellow varijantama, u zavisnosti od tržišta, a mi smo na testu imali Mint model.

Ovaj preklopni, kompaktni dizajn telefona bi trebalo da nastavi da donosi dobre rezultate Samsungu. Galaxy Z Flip5 je izuzetno skladan, lak je za nošenje u džepu ili torbici jer ostaje u svojoj preklopnoj formi.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

* Testirali smo Samsung Galaxy S23 Ultra

Eksterni ekran je jedna od glavnih odlika Galaxy Z Flip5 modela. Znatno je veći od displeja na prošlogodišnjem telefonu i to je promena na koju je Samsung gotovo bio primoran, zbog pojačane konkurencije kao što su Motorola Razr 40 Ultra, Oppo Find N2 Flip i drugi modeli, koji nude veće eksterne ekrane.

Novi eksterni ekran ima veličinu od 3,4 inča, naspram 1,9-inčnog displeja koji je imao Galaxy Z Flip4. Izrez za displej je smešten blizu kamera, ali dobro funkcioniše. Tako možete da koristite više vidžeta, pregledate brze prečice različitih aplikacija koje često koristite, kontrolišete slušalice, pristupate aplikacijama. Tu je i značajno funkcionalniji "preview" za kameru, mogućnost kucanja na mini tastaturi, pregledanje videa, snimanje audio poruka i drugo. Sve u svemu, eksterni ekran ima punu funkcionalnost i autonomiju rada i obavljanja najbitnijih radnji.

Nisu sve aplikacije kompatibilne za korišćenje na eksternom ekranu, a odlaskom u podešavanja možete videti spisak onih koje možete da koristite na eksternom displeju. Naravno, rešenje postoji u vidu Good Lock aplikacije, koju preuzimate iz Galaxy Storea, a koja omogućava da svaku aplikaciju koristite na eksternim ekranu preko ekstenzije. Ipak, praktičnost ovoga zavisi od aplikacije do aplikacije, jer neke nisu optimizovane za male ekrane.

Eksterni ekran ima rezoluciju od 720p i osvežavanje od 60 Hz, za razliku od unutrašnjeg Dynamic AMOLED 2X ekrana (1080 x 2640p i 120 Hz). Unutrašnji ekran je veličine 6,7 inča, ali izmene na njemu su manjeg obima u odnosu na prethodni Flip4 model. I dalje je vidljiv prostor na ekranu gde se displej presavija, a posebno je uočljiv pod određenim uglovima ili kada pređete prstop preko njega. Međutim, ne radi se o preterano bitnom ili iritantnom detalju, ali svakako je nešto što je uočljivo i na čemu Samsung sigurno radi na budućim verzijama svog preklopnog telefona.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Unutrašnji ekran nudi visok kvalitet reprodukcije i vernosti boja. Veća promena je da može da dostigne osvetljenej od 1200 nita, uz maksimalno osvetljenje od 1750 nita, a ovo se najbolje vidi kada ste napolju tokom veoma sunčanog dana i možete da pročitate ili pogledate nešto na telefonu bez problema.

Kada su u pitanju performanse, Galaxy Z Flip5 odaje utisak da je u pitanju Galaxy S23 Ultra – samo što je savitljiv. Na ovo najviše uticaja ima procesor Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, koji ne samo da nudi visoke performanse već i štedi bateriju. Dostupne su verzije sa 8GB RAM-a i 256GB ili 512GB prostora za skladištenje podataka (UFS 4.0).

Ukoliko želite fluidan gejming, možete i na taj način da se zabavite na ovom telefonu. Ako vam je potreban beskompromisan multitasking i to je moguće. Sve radi bez problema – od običnog pretraživanja interneta do kompleksnijih poslovnih zadataka.

Operativni sistem je Android 13, uz One UI 5.1.1, a lepa stvar je što Samsung obećava nadogradnje do Android 17 verzije i još pet godina bezbednosnih nadogradnji. Baterija ima kapacitet od 3700mAh, a iako autonomija rada nije najimpresivnija možete da "izvučete" ceo dan sa jednim punjenjem ako obavljate osnovne radnje. Uz nešto aktivniji gejming ili pregled videa vreme između punjenja se smanjuje.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Kada su u pitanju kamere, ne postoji neki značajan skok u kvalitetu i performansama u odnosu na Galaxy Z Flip4. To naravno ne znači da Galaxy Z Flip5 kreira loše fotografije, naprotiv. Tu su i dalje dva 12MP senzora – glavni sa OIS podrškom i drugi koji je ultraširoki. Za selfije je zaslužan 10MP senzor.

Prednost formata ovog telefona je to što glavna kamera može da se koristi za kreiranje selfija, a eksterni ekran može da se koristi kao svojevrstan tripod za pregled. Ovakav položaj je koristan i za obavljanje video poziva.

Iako ne koristi bolji hardver kamera od prethodnika, Galaxy Z Flip5 ima moćniju procesorsku snagu u obradi fotografija. Fotografije nude dobru saturaciju, dinamički raspon je takođe dobar a zadržava se izuzetan nivo detalja i tekstura objekata i scenarija.

Snimanje videa je takođe zanimljivo, jer telefon možete da koristite kao svojevrsnu ručnu kameru. Optička stabilizacija je dostupna samo na glavnom senzoru, a telefon može da snima do 4K kvaliteta u 60 fps.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Kada je u pitanju kupovina, to je opet na korisnicima da odluče. Ovo je savitljivi, odnosno preklopni telefon, a oni po pravilu stižu sa visokom cenom. Ali ako baš želite "flip" telefon, Samsung Galaxy Z Flip5 je verovatno najbolje što trenutno možete da nađete na tržištu.

Galaxy Z Flip5 predstavlja kombinaciju moćnog hardvera i korisnog i prostranog eksternog ekrana, koji je funkcionalan, praktičan i ne služi samo za dekoraciju.

Uređaj na test ustupio Samsung

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.