TEST: vivo X90 Pro – prijatno iznenađenje

Imali smo priliku da testiramo vivo X90 Pro telefon, koji nudi nešto potpuno drugačije u odnosu na druge premijum telefone.

Izvor: B92
Podeli
Foto: B92.net
Foto: B92.net

Prošlogodišnji X80 Pro je bio prvi vivo telefon s kojim smo imali priliku da se sretnemo. Telefon je na nas ostavio odličan utisak, a sada smo se družili sa njegovim svojevrsnim naslednikom – modelom vivo X90 Pro.

Zanimljivo je da je vivo odlučio da model sa oznakom "Pro" i ove godine bude kompanijin flegšip za tržište Evrope, s obzirom na to da je u Kini predstavljen i "Plus" model koji je nešto jači, ali ostaje ekskluziva za kinesko tržište.

U svakom slučaju, vivo X90 Pro je najjači kompanijin model koji u ovom trenutku možete da nađete na našem tržištu, a krase ga zaista zanimljive specifikacije.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Kod X90 Pro modela, nema previše komplikacija: dostupna je samo Legendary Black varijanta kada su u pitanju boje. Završnica je od veganske kože i uređaju daje zaista lep izgled, a posebno dobro leži u ruci jer poleđina nije klizava.

Iako se radi o velikom telefonu (164,07 × 74,53 × 9,34 mm), lak je za korišćenje jednom rukom. Na poleđini se nalazi i ispupčeni veliki izrez sa sistemom kamera senzora, o kojem ćemo više govoriti kasnije, dok je okvir kreiran od aluminijuma. Prisutan je IP68 sertifikat za zaštitu od prašine i vode na dubinama do 1,5m do 30 minuta.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Na polju hardvera, vivo X90 Pro nudi nekoliko zanimljivih iznenađenja. Prvo među njima je svakako odluka kompanije da ne koristi aktuelnu generaciju Qualcomm Snapdragon čipseta. Umesto toga, dočekao nas je MediaTek Dimensity 9200 čip.

Reći ćemo da je to svakako pozitivna odluka, jer znamo koliko se Snapdragon čipovi greju i MediaTek Dimensity 9200 nas je na tom polju pozitivno iznenadio. U pitanju je osmojezgarni čipset, kreiran u 4-nanometarskom procesu proizvodnje. Uz njega stiže i Immortalis-G715 MC11 integrisani GPU.

Dostupno je 12GB radne memorije, koja može da se proširi sa još dodatnih 8GB virtuelne memorije koja se "vuče" iz skladišnog prostora. Tu je 256GB prostora za skladištenje podataka u UFS 4.0 varijanti.

Čipset nas je prijatno iznenadio tokom rada, jer nismo imali problema sa brzinom otvaranja aplikacija, igre su "letele" i što je najbitnije, nismo primetili preterano zagrevanje, a ovome u prilog ide i implementiranje specijalne parne komore koja dodatno hladi telefon.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Baterija je još jedna od svetlih tačaka X90 Pro telefona. Kapacitet baterije je 4870mAh, a podržava brzo punjenje do 120W, odnosno bežično punjenje do 50W. Za razliku od mnogih drugih proizvođača, vivo u pakovanju ovog telefona nudi i odgovarajući 120W FlashCharge adapter pomoću kojeg telefon može da se napuni do 50% za svega osam minuta.

Baterija će bez problema "izgurati" čitav dan rada, mada uz pomenuti punjač zaista nema razloga za zabrinutost da ćete ostati bez resursa za obavljanje zadataka ili zabavu na telefonu.

Kada je u pitanju displej, ljubitelje velikih ekrana će obradovati 6,78-inčni AMOLED panel, sa 2800 × 1260p (FHD+) retolucijom, stopom osvežavanja od 120Hz i maksimalnim osvetljenjem od 1300 nita.

Ivice oko ekrana su zakrivljene i čak ako niste ljubitelj ovakvog dizajna, ova karakteristika lepo izgleda na telefonu. Svetao prikaz boja i pomenuta stopa osvežavanja omogućavaju prijatan i fluidan rad.

Na polju softvera imamo Funtouch OS 13, zasnovan na Androidu 13. Softver nudi iskustvo korišćenja slično prethodnoj generaciji, ali bismo voleli da vidimo malo manje bloatwarea, odnosno softvera koji je unapred instaliran i u mnogim slučajevima nepotreban. Istini za volju, sve sem prečice za vivo.com veb-sajt mogu se obrisati u dva pritiska na ekran, tako da vivo ne forsira njihovo korišćenje, a prijatno je iznenađenje da za većinu X90 Pro, kao i drugi vivo telefoni, nudi upravo Google rešenja za sistemske aplikacije, i ne "gura" predinstalirane vlastite duplikate aplikacija kao što su kalendar, aplikacija za slanje SMS poruka ili telefona i drugih.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Za kraj smo ostavili i verovatno najveću i glavnu karakteristiku vivo X90 Pro telefona – kameru. X90 Pro koristi 50MP Sony IMX 989 senzor za glavnu kameru, zajedno sa 50MP telefoto i 12MP ultra-širokougaonom kamerom. S prednje strane se nalazi 32MP selfi kamera, sa HDR podrškom i 1080p@30/60fps snimanjem videa.

Fotografije, kreirane X90 Pro telefonom nude zadovoljavajući i prirodan izgled, uz suptilnije HDR efekte za šta je u najvećoj meri zadužen veliki senzor od jednog inča. Isti senzor će pomoći i kod kreiranja fotografija u uslovima slabog osvetljenja, uz kraće vreme ekspozicije i smanjen neželjeni motion blur.

Zanimljivost je postojanje moda za astrofotografisanje, koji omogućava fotografisanje jasnog zvezdanog neba bez korišćenja tripoda, a tu je i Super Moon mod za ljubitelje fotografija Meseca.

Kreiranju kvalitetnih fotografija i videa u velikoj meri doprinosi Zeiss tehnologija i optika, a saradnja dve kompanije je već dugogodišnja.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Zaključak je da vivo X90 Pro predstavlja prijatno iznenađenje i nešto drugačije od onoga što nude drugi proizvođači flegšip telefona.

Krase ga odlične performanse, sa solidnom baterijom i brzim punjenjem, veliki displej i jedna od najboljih kamera sa kojima smo se do sada susreli.

Lepo zaokružena priča, sa minimalnim zamerkama, pa vivo X90 Pro može biti odlična zamena za aktuelne premijum telefone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.