TEST: Samsung se vratio sa novim telefonom za fanove – Galaxy S23 FE

Na testu nam se našao najnoviji model iz Samsungove Fan Edition linije, a Galaxy S23 FE je namenjen onima koji žele premijum osećaj u nešto svedenijem i jeftinijem paketu.

Bratislav JovanovićIzvor: B92
Podeli
Foto: B92.net
Foto: B92.net

Korisnici i fanovi Samsunga su dugo čekali na objavu narednog modela iz Samsungove Fan Edition serije, s obzirom na to da je prethodni Galaxy S21 FE model lansiran početkom januara 2022. godine.

Samsung je preskočio Galaxy S22 FE verziju, a pred kraj ove godine dobijamo Galaxy S23 FE model.

Kako nas je južnokorejski proizvođač već navikao, Galaxy S23 FE stiže u dve verzije: model sa Snapdragon 8 Gen 1 čipom je namenjen ztžištu SAD-a, dok u Evropu stiže verzija sa Samsungovim Exynos 2200 procesorom.

Mi smo na testu imali Galaxy S23 FE u Mint varijanti, a dostupni su i Cream, Graphite, Purple, Indigo i Tangerine modeli u zavisnosti od tržišta.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Na polju dizajna, primetne su velike sličnosti sa standardnim Galaxy S23 modelom. Samsung je ostao dosledan svom prepoznatljivom dizajnu sa tri izdvojena kamera senzora na poleđini, postavljena vertikalno. Tu je još samo blic, koji je kod S23 FE modela postavljen desno između prvog i drugog kamera senzora.

Galaxy S23 FE je po dimenzijama nešto veći od standardnog S23 modela, pa tako ima veličinu ekrana od 6,4 inča, ali uz nešto vidljivije i veće okvire oko ekrana.

Samsung je za poleđinu telefona koristio staklo (Gorilla Glass 5), dok su okviri oko uređaja od aluminijuma. Gorilla Glass 5 zaštita je primenjena i na displej s prednje strane. Telefon ima čvrstu teksturu, sa reflektivnom poleđinom nalik na ogledalo. Prisutna je IP68 zaštita od vode i prašine.

S prednje strane Galaxy S23 FE koristi Dynamic AMOLED 2X displej od 6,4 inča, sa 1080 x 2340p rezolucijom, 120Hz stopom osvežavanja, maksimalnim osvetljenjem od 1450 nita i HDR10+ podrškom.

Uprkos nešto većim okvirima oko ekrana, dizajn prednje strane kao i poleđine kod Galaxy S23 FE modela je odličan i Samsung je bez problema "pogodio" pravu tačku.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Kao što smo već pomenuli, na poleđini se nalazi sistem sa tri kamere. Glavna kamera ima 50MP senzor, sa podrškom za PDAF i OIS. Preostala dva senzora su 8MP telefoto i 12MP ultraširoki.

Telefoto kamera omogućava 3x optičko zumiranje, uz maksimalno uvećanje do 30 puta. Moguće je snimanje videa do 8K@24fps rezolucije.

S prednje strane se nalazi 10MP kamera za selfije i video pozive, koja može da snima video do 4K@30/60fps rezolucije.

Kamera Galaxy S23 FE telefona je verovatno i njegova najveća prednost u odnosu na konkurenciju iz ovog cenovnog ranga i moći ćete da kreirate odlične snimke bez obzira na svetlosne uslove.

Kada je u pitanju softver, S23 FE stiže sa Android 14 platformon, uz Samsungov One UI 6.0 korisnički interfejs. One UI 6.0 stiže sa nekim vidljivim izmenama dizajna, prvenstveno za prečice i kamera aplikaciju.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Sigurno je da postoje korisnici koji su fanovi Snapdragona i možda će oni biti razočarani što, bar u Evropu, Galaxy S23 FE stiže sa Exynos 2200 čipsetom. Međutim, tokom korišćenja i rada u različitim aplikacijama i tokom gejminga, nismo naišli na probleme.

Exynos 2200 je dobro optimizovan osmojezgarni čip, podržan Xclipse 920 GPU-om. Samsung je u velikoj meri napredovao kada su u pitanju optimizovane performanse i posebno u segmentu pregrevanja, pa kod Galaxy S23 FE modela nećete primetiti usporavanje, lag ili seckanje tokom dužeg rada.

Ovome u velikoj meri pomaže i solidna baterija, kapaciteta 4500mAh, sa podrškom za brzo punjenje od 25W, a podržava i bežično punjenje. Baterija se između 50% 60% puni za oko pola sata, a kada je u pitanju autonomija rada – nismo imali previše problema.

Galaxy S23 FE će vam bez problema trajati čitav dan, uz umereno ili jače korišćenje (društvene mreže, surfovanje netom, slanje poruka, fotografisanje...). Ipak, uz intenzivnije korišćenje, kao što je gledanje videa ili gejming, autonomija baterije i rada srazmerno opada i biće potrebno češće punjenje.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Mi smo na testu imali verziju sa 8GB RAM-a i 128GB prostora za skladištenje podataka, a postoji i model sa duplo više skladišnog prostora (256GB).

Galaxy S23 FE je dostupan po ceni od 83.000 dinara (8/128GB model), odnosno 90.000 dinara za (8/256GB model) u slobodnoj prodaji.

Nema sumnje da je Galaxy S23 FE namenjen Samsung fanovima koji žele da iskuse premijum telefon po nižoj ceni. To je upravo ono što S23 FE omogućava: odličan dizajn, funkcionalnu i sposobnu kameru i hardver i čipset koji sve to mogu da podrže. Uz najnoviji softver, koji ima višegodišnju podršku, Galaxy S23 FE predstavlja lepo upakovan paket južnokorejkog giganta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.