TEST: Samsung ponovo ima najbolji pametni sat – Galaxy Watch6 Classic

Ponovo smo se družili sa jednim od Samsungovih pametnih satova, a ovoga puta smo na testu imali Samsung Galaxy Watch6 Classic.

Bratislav JovanovićIzvor: B92
Podeli
Foto: B92.net
Foto: B92.net

Sa ovogodišnjom verzijom pametnih satova, Samsung se vratio na standardnu i Classic varijantu u okviru Galaxy Watch6 linije.

Galaxy Watch6 Classic krasi elegantan dizajn, rotirajući okvir, a zadržava svu moć i performanse Pro modela iza Galaxy Watch5 linije, kojeg menja.

Dizajn je jedna od najbitnijih karakteristika ovogodišnje generacije Samsungovih pametnih satova. Galaxy Watch6 Classic stiže u verzijama od 43 i 47 milimetara, a mi smo na testu imali veći model.

Samsung se opredelio za klasični, okrugli format sa okvirom od nerđajućeg čelika i u Silver vrijanti (za model sa našeg testa). Displej je kreiran od safirnog stakla što ga čini ojačanim.

Uprkos tome što se radi o Classic modelu, sat je zadržao sve sertifikate izdržljivosti. To uključuje MIL-810 H vojnu izdržljivost i IP68 sertifikat za vodootpornost na dubinama do 50 metara.

S prednje strane se nalazi okruglo kućište u koje je "uronjen" ekran koji je gotovo u potpunosti funkcionalno iskorišćen. Implementiran je rotirajući okvir iz prethodnih generacija, a omogućava nam da prolazimo kroz sve elemente operativnog sistema ručnim pomeranjem o okretanjem okvira.

S desne strane okvira se nalaze dva glavna tastera i mikrofon, dok je zvučnik s leve strane. Samsung je redizajnirao i kaiševe, pa oni sada imaju veličinu od 20 milimetra i dolaze u različitim varijantama i za različite namene – od klasičnih do sportskih.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

U odnosu na prethodnu generaciju satova, Samsung je implementirao neke izmene. Za početak, korisnički interfejs stiže sa najnovijom verzijom Android Wear OS 4 platforme, naravno uz Samsungov One UI Watch 5 skin. Kombinacija onoga što nude Google servisi, zajedno sa Samsungovom implementacijom omogućava kompletno korisničko iskustvo koje jedan pametni sat može da ponudi.

Pristup informacijama na ekranu je veoma brz, a kompletne informacije su grupisane u takozvane balončiće što nudi zanimljiv vizuelni identitet. Korišćenjem rotirajućeg okvira se lako, brzo i precizno krećete kroz kompletan sistem.

S obzirom na to da se radi o Android platformi, imamo pristup brojnim funkcijama i aplikacijama. Tako Galaxy Watch6 Classic možemo da pertvorimo u fitnes treker, na njemu možemo da pregledamo Google Maps, koristimo multimedijalne aplikacije kao što je Spotify i drugo.

Kako bi se omogućilo da korisniku sve informacije i mogućnosti budu dodatno približene i dostupne, Samsung je u Watch6 Classic dodao jak hardver. Tu je nova generacija čipseta sa Exynos W930 (5 nm) procesorom. Uz pomenuti čipset je dostupno i 2 GB RAM memorije, kao i 16 GB prostora za skladištenje podataka.

Sve ovo zajdeno čini rad na pametnom satu izuzetno fluidnim, sa touch panelom ili rotirajućim okvirom, pa je otvaranje svih aplikacija izuzetno brzo.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Još jedan od bitnijih noviteta kod ovog pametnog sata takođe je u displeju. Uprkos tome što zadržava gotovo istu veličinu kao prethodna generacija, displej sada zapravo koristi više ekrana za rad. Veličina Super AMOLED ekrana je 1,5 inča i nudi rezoluciju od 480 x 480 piksela.

U pitanju je fantastičan ekran, koji do maksimuma koristi resurse za odličan prikaz sadržaja. Boje su živopisne i oštre, a taktilni odziv je takođe odličan. Preko ekrana možete čak i da aktivirate kameru na svom telefonu (bez da uopšte dodirnete telefon).

Poput prethodnih generacija i Galaxy Watch6 Classic stiže sa svim najbitnijim opcijama za povezivanje. Tu je Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 5.3 podrška i NFC, a postoji i podrška za GPS praćenje.

Kada su u pitanju senzori, Samsung Galaxy Watch6 Classic stiže s novim bioaktivnim senzorima, kao i mogućnošću praćenja krvnog pritiska i kiseonika u krvi, a tu je i elektrokardiogram za kontrolu rada srca. Na kraju, tu je senzor za merenje temperature, kao i barometar i altimetar.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

S obzirom na to da stiže s mikrofonom, direktno pomoću Galaxy Watch6 Classic sata možete da obavljate pozive, a možete da koristite i glasovnog asistenta, da snimate glasovne poruke i drugo.

Dostupnih 16 GB prostora za skladištenje podataka omogućava čuvanje muzika i fotografija u satu, koje kasnije možete da pregledate na svom telefonu.

Kapacitet baterije sata iznosi 425 mAh i Samsung zvanično ističe trajanje od oko 40 sati sa jednim punjenjem. Tokom testiranja čak i sa svim funkcijama na maksimumu (osvetljenje, zvuk, obaveštenja, vibracije i drugo), sat će bez problema izdržati 24 sata bez potrebe za novim punjenjem.

Ukoliko sat punite svakog dana, nećete imati problema s baterijom. Ono što je posebno značajno, Galaxy Watch6 Classic ima opciju reverzibilnog punjenja, što znači da možete da ga bežično punite pomoću svog Samsung telefona koji podržava Qi stanbdard.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Na kraju, reći ćemo da je Samsung Galaxy Watch6 Classic odličan pametni sat, sa sjajnom funkcionalnošću, solidnim trajanjem baterije i nema sumnje da će Samsung fanovi biti veoma zadovoljni onim što ovaj pametni sat ima da ponudi.

Autor:
Bratislav Jovanović

Uređaj na test ustupio Samsung

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.