TEST: Samsung Galaxy Z Flip4 – najpopularniji preklopni telefon je sada još bolji

Samsung je u svojoj Galaxy Z Flip seriji pronašao "zlatnu koku" kada su u pitanju telefoni sa preklopnim i fleksibilnim ekranom. Sa najnovijim Galaxy Z Flip4 modelom, južnokorejska kompanija je dodatno usavršila formulu koja joj omogućava da bude značajno ispred konkurencije.

Bratislav JovanovićIzvor: B92
Podeli
Foto: B92.net
Foto: B92.net

Koncept preklopnog telefona je uglavnom poznat većini ljubitelja smartfona. Kada je sklopljen, Z Flip4 je izuzetno kompaktan, dok u svojoj rasklopljenoj formi ima veličinu standardnog Android telefona, sa ekranom od 6,7 inča.

U svojoj preklopljenoj formi, telefon zadržava i delimičnu upotrebljivost. Spolja se nalazi displej od 1,9 inča koji prikazuje osnovne informacije. S unutrašnje strane, moguće ga je postaviti kao laptop i na interesantan način pregledati sadržaj, fotografije i video.

U odnosu na prethodnu generaciju (Galaxy Z Flip3) novi model stiže sa nekim bitnim poboljšanjima. To uključuje veću bateriju, a sa njom i produžen radni vek baterije, bolje kamere i ukupno bolje mogućnosti obrade podataka.

Na testu smo imali Samsung Galaxy Z Flip4, u Bora Purple varijanti, sa 8GB radne memorije i 256GB prostora za skladištenje podataka.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Poboljšan mehanizam šarke

Galaxy Z Flip4 u velikoj meri prati dizajnersku arhitekturu kakvu je imao i njegov prethodnik. Ovoga puta, aluminijumski okvir deluje više premijum, dok je dizajn šarke sada poboljšan.

Poleđina je kreirana od stakla i koristi Gorilla Glass Victus Plus zaštitu. To naravno ne znači da je telefon neuništiv, tako da bi svakako trebalo da vodite računa da ga ne ispustite. Na poleđini takođe neće ostajati mrlje od otisaka prstiju.

Težina telefona iznosi 187 grama. Kada je sklopljen, Galaxy Z Flip4 ima debljinu od 15,9 milimetara, dok u rasklopljenoj formi ima debljinu od 6,9 milimetara. U svojoj sklopljenoj formi, telefon je izuzetno izdržljiv što je jedna od prednosti ovakvog dizajna.

Kada je u pitanju novi mehanizam šarke, on je veoma čvrst i omogućava da ekran telefona zadržava poziciju pod bilo kojim uglom da ga postavite, što otvara mogućnost upotrebe u različite svrhe.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Besprekoran prikaz slike

Galaxy Z Flip4 ima unutrašnji displej OLED tipa (Foldable Dynamic AMOLED 2X), veličine 6,7 inča. Ekran podržava varijabilnu stopu osvežavanja između 1Hz i 120Hz. U zavisnosti od situacije i upotrebe, osvežavanje se vrši automatski, a u velikoj meri će uticati na poboljšan radni vek baterije.

Prikaz slike je besprekoran, što ima smisla s obzirom na to da je Samsung vodeća kompanija u proizvodnji OLED ekrana.

Mnoge verovatno brine kako se ponaša deo gde se displej savija. Reći ćemo da je nabor vidljiv pod određenim uglom i odsjajem, a može se osetiti i pod prstom. Međutim, u najvećem broju slučajeva nećete primetiti ništa i brzo ćete zaboraviti na postojanje tog nabora.

U sklopljenoj, odnosno zatvorenoj formi, postoji mali "cover" ekran veličine 1,9 inča. Ovaj displej je takođe OLED tipa (Super AMOLED) i zgodan je za prikaz obaveštenja, ili za kontrolu brojnih vidžeta.

Spoljašnji ekran je izuzetno zgodan za korišćenje tokom snimanja selfija i može da služi kao selfi kamera.

Flex mod telefona je veoma praktičan, a posebno dolazi do izražaja kod gledanja video sadržaja ili tokom video poziva. Samsung je implementirao i Flex mode kontrole za sve aplikacije, pa tako aplikaciju možete da "naterate" da koristi samo gornju polovinu ekrana, dok na donjoj možete da kontrolišete osvetljenje, da kreirate skrinšotove ili da je koristite kao trackpad.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Unapređena kamera

Kamera je bila jedna od slabijih tačaka prošlogodišnjeg Z Flip3 modela, a odmah na početku moramo da kažemo da je Samsung dosta radio na ovom polju i značajno je poboljšao sistem kamera kod Galaxy Z Flip4 telefona.

Glavni senzor je bolji, a u pitanju je 12MP, f/1.8, 24mm široki senzor, sa podrškom za Dual Pixel PDAF i optičku stabilizaciju slike za maksimalnu jasnoću u svim situacijama. Tu je i 12MP, f/2.2 ultraširoka kamera sa poljem pregleda od 123 stepena. Video je moguće snimati u 4K@30/60fps, 1080p@60/240fps i 720p@960fps.

S prednje strane se nalazi 10MP selfi kamera, sa Sony IMX-374 senzorom i f/2.4 objektivom. Ono što smo primetili kod prednje kamere je da je kvalitet slike poprilično dobar, čak i u uslovima slabijeg osvetljenja, pa nismo imali problema tokom video poziva.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Hardver i baterija

Samsung se potrudio da u Galaxy Z Flip4 implementira vrhunski hardver, koji uključuje osmojezgarni Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1+ čipset. Ubacivanje premijum čipseta značajno utiče na performanse, što je vidljivo i u slučaju Flip 4 modela.

Da budemo jasni, Z Flip4 nije gejming telefon, ali u svakodnevnoj upotrebi i u situacijama kada je to potrebno, Snapdragon 8 Gen 1+ će omogućiti maksimalne performanse, a potom će se vratiti u stanje niske potrošnje.

Mi smo na testu imali varijantu telefona sa 8GB RAM-a i 256GB skladišnog prostora. Postoje i verzije sa 128GB i 512GB prostora za skladištenje podataka, a uz svaku ide 8GB radne memorije. Slota za SD karticu nema, što sve više postaje tradicija kod flegšip telefona i tu odavno više ne možemo da se žalimo.

Kada je u pitanju baterija, pomenuli smo već da je ona značajno bolja u odnosu na onu koju je imao Z Flip3. Razlog tog poboljšanja leži u tri faktora.

Prvo, baterija je sada veća i ima kapacitet od 3700mAh (Z Flip3 je imao 3300mAh bateriju). Drugo, varijabilna stopa osvežavanja ekrana od 1Hz do 120Hz značajno pomaže kod uštede baterije, jer se ekran prilagođava sadržaju. Na kraju, sam Snapdragon 8 Gen 1+ čip je značajno štedljiviji od Snapdragon 888 procesora koji je pokretao Z Flip3.

Baterija će omogućiti da bez problema Galaxy Z Flip4 koristite ceo dan, a kada vam konačno zatreba da napunite bateriju to možete učiniti pomoću brzog punjenja od 25W (Flip3 je koristio 15W). Tu je i bežično punjenje od 15W, kao i obrnuto bežično punjenje od 4,5W.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Samsung Galaxy Z Flip4 predstavlja značajnu nadogradnju u odnosu na svog prethodnika, a poboljšanja su dobili najbitniji sistemi i funkcije. Tako dizajn, kamera, performanse i baterija čine kompletno zaokružen paket.

Zbog svog dizajna i posebno Bora Purple varijante, Z Flip4 bi mogao biti primamljiviji ženskoj publici. Kompaktan je u svojoj sklopljenoj formi, ne zauzima previše mesta i funkcionalan je. Postoje i druge varijante, kao što su Graphite, Pink Gold i Blue.

Ukoliko možete da ga priuštite, Galaxy Z Flip4 predstavlja racionalnu nadogradnju u odnosu na Z Flip3, posebno ako imamo u vidu da je funkcionalnost i primena preklopnih i fleksibilnih telefona drugačija od standardnih modela.

Galaxy Z Flip4 se u Srbiji nudi po preporučenoj maloprodajnoj ceni od 130.000 dinara za 8GB/256GB model.

Autor:
Bratislav Jovanović

Uređaj na test ustupio Samsung

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.