TEST: Huawei nova 10 Pro prati svetske trendove

Huawei nova 10 Pro je telefon čije su specifikacije usmerene ka onima koji su zainteresovani za fotografisanje i vlogovanje, kao i ka onima koji žele selfi kameru visokih performansi.

Bratislav JovanovićIzvor: B92
Podeli
Foto: B92.net
Foto: B92.net

Huaweijeva Nova serija telefona je u najvećoj meri namenjena mlađim korisnicima i stiže sa pristupačnijom cenom. Često je krase neke premijum funkcije, usmerene ka striktno određenoj populaciji korisnika, a takav slučaj je i sa Huawei nova 10 Pro i nova 10 modelima.

Ovoga puta, na testu nam se našao Huawei nova 10 Pro, koji je dokaz da kineska kompanija osluškuje tržište i spremna je da korisnicima ponudi moderan uređaj koji je u toku sa svetskim trendovima.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Dizajn

Kada je u pitanju dizajn nova 10 Pro telefona, Huawei se odlučio za vrhunski "šik" izgled. S obzirom na to da je glavna nova karakteristika telefona izuzetna selfi kamera od 60 megapiksela, ne iznenađuje ovakav smeli izbor stila dizajna koji je usmeren ka mlađoj generaciji vlogera.

Svetlucava srebrna poleđina Starry Silver modela, koji smo mi imali na testu, nudi prijatan osećej tokom držanja i ima modernu estetiku, dok ispupčeni ovalni prsten koji okružuje sistem kamera ima jak zlatni akcenat. Tekstura na poleđini je podobna za držanje i otporna na mrlje od otisaka prstiju.

Nova 10 Pro je prilično lagan uređaj za svoju veličinu, a težak je 191 gram i ima dimenzije od 164,24 mm x 74,45 mm x 7,88 mm. Svi tasteri su smešteni na desnoj strani okvira i lako ih je koristiti palcem za desnoruke ili kažiprstom za levoruke.

Ekran i zvuk

Huawei nova 10 Pro krasi OLED ekran od 6,78 inča i zaista je izuzetan, a svidela nam se estetika njegovog tankog zakrivljenog profila koji daje odličan osećaj tokom držanja u ruci. Ovakav dizajn su mnogi pametni telefoni sada već odbacili, verovatno zbog cene i komplikovanijeg procesa proizvodnje.

Sa rezolucijom od 2652 x 1200 piksela i maksimalnim osvežavanjem od 120Hz, OLED ekran pruža visoke kontraste sa dubokim crnim i živopisnim bojama. Displejh nudi veliku fluidnost za skrolovanje kroz sadržaj ili tokom gejming sesija. Visoka osvetljenost pod maksimalnim podešavanjima omogućava dobro čitanje čak i pri direktnom izlaganju suncu.

Da bi se omogućila duža autonomija rada, moguće je konfigurisati brzinu osvežavanja ekrana, uz tri dostupne opcije: visoka (120Hz), standardna (60Hz) ili dinamička, u zavisnosti od upotrebe i onoga što se trenutno radi na telefonu.

Nova 10 Pro ima dva stereo zvučnika – jedan je postavljen na gornjoj ivici, a drugi u dnu. Za pametni telefon srednjeg ranga, kojem ovaj uređaj pripada, kvalitet zvuka je veoma dobar. Zvuk nije mnogo izobličen i nudi dobar bas.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Kreirajte najbolje selfije dvostrukom prednjom kamerom Huawei nova 10 Pro telefona

Kamere

Glavna karakteristika nova 10 pro telefona je svakako selfi kamera koja, pored senzora dubine od 8 megapiksela (f/2.2) za upravljanje bokeom, sadrži i ultraširokougaoni (f/2.4) modul od 100 stepeni sa senzorom od 60MP. Za razliku od većine selfi kamera za pametne telefone srednjeg i premijum ranga, nova 10 Pro nudi zumiranje u rasponu od 0,7X do 5X a ovo funkcioniše i kod snimanja videa. Autofokus je nešto što nije uobičajena karakteristika prednjih kamera na telefonima, pa je to još jedna karakteristika koja iudvaja ovaj model.

Na poleđini, sistem kamera je opremljen glavnim RYYB senzorom od 50MP (f/1.8) za snimke pri slabom osvetljenju, ultra širokougaonim senzorom od 8 megapiksela (f/2.2) i senzorom od 2 megapiksela za dubinsko snimanje.

U selfi režimu, rezultati fotografisanja su zadovoljavajući u uslovima dobre ekspozicije, kako u zatvorenom tako i na otvorenom, i u odnosima 16:9 i 4:3. Mogućnost zumiranja nudi veću fleksibilnost za podešavanje kadriranja selfija, a senzor visoke rezolucije daje mnogo bolje detalje od snimaka sa pametnih telefona koji snimaju selfije niže rezolucije.

Noćni režim je takođe prilično efikasan i, kao i svi noviji pametni telefoni, proizvodi slike koje su svetlije od onoga što je u stvarnosti, ali ih to svakako čini i privlačnijim za gledanje.

Više o selfi kamerama telefona i njihovim specifikacijama možete pročitati ovde.

Hardver i performanse

Kod nova 10 Pro modela, Huawei je sve karte bacio na fotografisanje i vlogovanje dok su ostale karakteristike ostale u srednjem segmentu kojem i sam telefin pripada. Tako da je proizvođač morao da napravi kompromis u vezi sa procesorom, pa telefon nema 5G podršku.

Snapdragon 778G 4G čip stiže uz 8GB RAM-a, a prostor za skladištenje podataka je izbor između 128GB (varijanta koju smo mi imali na testu) ili 256GB.

S druge strane, Huawei nije štedeo na brzini punjenja pa je obezbedio punjač od 100W koji puni telefon do 77% za 15 minuta i stiže u pakovanju sa telefonom. Baterija od 4500mAh omogućava autonomiju od približno jednog radnog dana uz standardnu aktivnost.

Foto: B82.net
Foto: B82.net

Softver

Nova 10 Pro koristi Huawei AppGallery, koji je alternativa Google Play prodavnici. AppGallery sadrži veliki broj poznatih aplikacija kao što su Snapchat, TikTok, Telegram, Viber i druge i tu svakako nećete imati nikakvih problema.

Što se tiče Google usluga kao što su Gmail, Maps, Google Drive, Google Docs, YouTube i drugi, ovi servisi su dostupni preko veb pretraživača na njihovim zvaničnim sajtovima, a možete kreirati ikonice za direktan pristup na početnom ekranu.

Bez ikakvih problema možete da pristupite svom Gmail nalogu, pogledate YouTube video ili konsultujete Mape tokom vožnje ili pronalaženja željene lokacije.

Na kraju...

Jedinstven dizajn Huawei nova 10 Pro modela, u kombinaciji sa njegovom izvanrednom selfi kamerom, čine ga telefonom koji se izdvaja od uobičajenih. Svakako je da će privući apetite onih koji ulaze u svet vlogovanja, ili onih koji su već iskusni na ovom polju.

Ostaje da se vidi da li će uspeti da privuče i širu publiku, ali bi ovaj telefon svojim karakteristikama, kao što su odlični OLED ekran od 120Hz i punjač od 100W i naravno izutetan sistem selfi kamera, to mogao da ostvari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.