TEST: Galaxy Watch 5 je jedan od najboljih Android pametnih satova

Galaxy Watch 5 modelu nije bilo potrebno previše da zadrži krunu jednog od najboljih pametnih satova u Android ekosistemu.

Bratislav JovanovićIzvor: B92
Podeli
Foto: B92.net
Foto: B92.net

Exynos čipset u njemu je u velikoj meri nadmašio konkurenciju sa zastarelim Qualcomm čipovima, a omogućio je korisnicima prefinjeno iskustvo sa Samsungovim hardverom i softverom i Google servisima i aplikacijama.

Sada je to iskustvo podignuto na još viši nivo preko Galaxy Watch 5 modela, kojem nije bilo potrebno previše da zadrži krunu jednog od najboljih pametnih satova u Android ekosistemu.

Galaxy Watch 5 dolazi u veličinama od 40 mm i 44 mm. Nema velikih razlika u izgledu u odnosu na Watch 4, a jedina veća je 3-u-1 BioActive senzor, koji je veći nego ranije i pruža preciznije podatke o zdravlju. Watch 5 je nešto teži od prethodnika, pa model od 40 mm ima težinu od 28,7 grama.

Aluminijumsko kućište je elegantno i minimalističko, sa dva tastera za paljenje koji odlično leže pod prstom. Narukvice za sat se mogu lako zameniti, a izbor stila je na samom korisniku. Watch 5 je udoban za nošenje i korišćenje, čak i tokom celodnevne upotrebe.

Kroz aplikacije i menije na satu se krećete prevlačenjem prstom po srebrnom okviru oko displeja uređaja.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Kada smo kod displeja, na ovom polju nemamo zamerki. Model od 40 mm ima 1,2-inčni 396 x 396p ekran, dok 44 mm model koristi panel od 1,4 inča sa rezolucijom od 450 x 450 piksela. U oba slučaja u pitanju je AMOLED ekran, koji je uvek uključen (always-on funkcija).

Samsung je poznat po svojim displejima i južnokorejska kompanija na ovom polju retko "promaši". Tako Galaxy Watch 5 ekran prikazuje živopisne boje, dok senzor ambijentalnog osvetljenja automatski podešava osvetljenje kada je to potrebno. Nije bilo problema ni tokom korišćenja pri direktnom izlaganju suncu, kada je sadržaj bio odlično vidljiv.

Pomenućemo samo da je potrebno da sami podesite always-on funkciju displeja, ukoliko je to nešto što vam je bitno.

Samsung je očigledno bio zadovoljan performansama Exynos W920 iz prošlogodišnjeg Watch 4 modela, pa ga je ubacio i u Galaxy Watch 5. Tu je i 1,5GB RAM-a i 16GB prostora za skladištenje podataka.

Nemamo previše zamerki na performanse sata – aplikacije se brzo otvaraju, skrolovanje kroz menije je uglavnom fluidno, a lako se pristupa servisima i preko fizičkih tastera.

Kada je u pitanju baterija, tu je ćelija od 410mAh, koja nudi sasvim prihvatljivo iskustvo korišćenja. Naravno, ukoliko ono nije intenzivno i previše zahtevno.

Praćenje broja koraka koji napravite tokom dana, interakcija sa nekim aplikacijama i servisima će ostaviti i koji procenat baterije neiskorišćen nakon što se probudite narednog dana.

Baterija će se definitivno trošiti brže ako Watch 5 koristite za vežbanje, konstantno vam pristižu obaveštenja ukoliko je ta opcija uključena i naravno ukoliko je ekran uvek uključen. Ali i u takvim slučajevima nećete morati da posežete za punjačem pre kraja dana.

Što se tiče punjenja baterije, Samsung je obećano i ispunio, pa će se za samo pola sata punjenja baterija dopuniti do 45 procenata. Brzina punjenja je 10W i punjač je uključen u pakovanje sata.

Ako vam se baterija na satu ispraznila do krajaa, od nule do 100% će biti potrebno da se uređaj puni nešto preko sat vremena. Galaxy Watch 5 će svakako iskoristiti sve prednosti i bržeg punjenja, ako vam je takav punjač pri ruci.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Samsung Galaxy Watch 5 stiže sa sa Wear OS 3.5 softverom i kompanijinim One UI Watch 4.5 interfejsom. Interfejs je u velikoj meri identičan onom na Watch 4 modelu, sa velikim brojem opcija za gestikulacije.

Možete koristiti prevlačenje ka dole za Quick Settings pregled, prevlačenje ka gore za pregled aplikacija, prevlačenje u desnu stranu otvara obaveštenja, a u levu vidžete.

Sve vam je na dohvat ruke sa lica sata, softver je vizuelno prijatan za gledanje, a možete u potpunosti da prilagodite dva fizička tastera za otvaranje aplikacija, aktiviranje glasovnog asistenta i drugo.

One UI Watch 4.5 omogućava da odgovarate na poruke koristeći punu QWERTY tastaturu, koja podržava kucanje dodirom i prevlačenjem. Način unosa teksta možete promeniti u bilo kom trenutku.

Najnovija verzija softvera podržava i dual-SIM prebacivanje (ukoliko imate više SIM kartica na svom Galaxy telefonu), lakši pristup "accessibility" funkcijama i više opcija prilagođavanja.

Google i Samsung su ostvarili odličnu saradnju i omogućili lak pristup aplikacijama kao što su Google Maps, Google Assistant, Google Wallet, Samsung Pay i Samsung Health. Situacija sa eksternim apliakcijama je nešto drugačija i može vam predstavljati problem pronalaženje aplikacija na Play Storeu koje nisu u okviru Google ili Samsung ekosistema.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Praćenje parametara zdravlja je glavna komponenta skoro svakog pametnog sata danas, a Galaxy Watch 5 se u tome ne razlikuje.

Watch 5 na donjoj strani ima 3-u-1 BioActive senzor za praćenje zdravlja. Ovo uključuje praćenje napravljenih koraka, detekciju automatskog treninga, ručno praćenje više od 90 vežbi i praćenje spavanja preko platforme Sleep Coaching koja kreira personalizovane programe spavanja.

Tu je i praćenje otkucaja srca 24/7, praćenje SpO2, EKG aplikacija i senzor koji vam omogućava da vidite svoju telesnu masnoću, skeletne mišiće i drugu statistika u roku od nekoliko sekundi.

Glavna Samsung Health aplikacija za Watch 5 čuva sve vaše podatke na jednom mestu — uključujući dnevnu aktivnost, korake, spavanje, broj otkucaja srca, itd.

Na kraju zaključićemo da je Samsung Galaxy Watch 5, poput prošlogodišnjeg modela, jedan od najboljih pametnih satova koje možete da kupite u ovom trenutku.

Od dizajna i displeja, preko čipseta i senzora za praćenje zdravlja, Watch 5 prati jasnu formulu uspeha koja je toliko razrađena da bi gotovo bespotrebno bilo menjati je.

Galaxy Watch 5 (40 mm) je dostupan po preporučenoj maloprodajnoj ceni od 34.999 RSD za Bluetooth verziju i 39.999 RSD za LTE verziju, odnosno Watch 5 (44 mm) Bluetooth za 39.999 RSD i LTE za 44.999 RSD. Dostupne boje su srebrna, grafitna, safirno plava i ružičasto-zlatna u zavisnosti od modela.

Autor:
Bratislav Jovanović

Uređaj na test ustupio Samsung

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.