Signal otkrio kako Facebook koristi ciljano oglašavanje protiv svojih korisnika

Kompanija koja proizvodi aplikaciju za razmenu poruka želela je da javno prikaže korsnicima detaljne informacije koje Facebook deli sa oglašivačima.

Izvor: Engadget
Podeli
Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com

Facebook pokreće izuzetno uspešnu operaciju digitalnog oglašavanja zasnovanu na ponašanju korisnika. Ipak, mnogi ljudi koji aktivno koriste njene usluge nisu svesni kako društvena mreža deli njihove podatke sa oglašivačima.

Da bi rasvetlila problem, aplikacija za razmenu poruka usredsređena na privatnost Signal, pokušala je da upotrebi Facebook ciljanu oglasnu mašinu protiv nje. Međutim, ono što je možda počelo kao aktivizam za privatnost korisnika u vidu samopromocije, pretočilo se u obračun dve kompanije, pri čemu obe osporavaju međusobne aktivnosti.

U postu na blogu, Signal je otkrio seriju duboko ličnih Instagram oglasa sa porukama dizajniranim da otkriju intimne kategorije koje Facebook koristi za klasifikaciju korisnika. Kompanija tvrdi da je kreirala oglase sa više varijanti koristeći alate za oglašavanje na društvenoj mreži.

Jedan od oglasa glasi: "Ovaj oglas ste dobili jer ste sertifikovani računovođa u otvorenoj vezi. Ovaj oglas je na vašoj lokaciji video da ste u Južnoj Atlanti. Bavite se prirodnom negom kože i podržavali ste Cardi B od prvog dana".

Svi oglasi izgledaju kao plakati i sadrže rifove na istoj poruci, koja pokušava da ogoli jezivu intimu tehnologije za praćenje oglasa. Prema Signalu, Facebook nije bio ljubitelj ideje i onemogućio je svoj oglasni nalog.

"Facebook je više nego voljan da proda vidljivost života ljudi, osim ako ne želi da ljudima kaže kako se njihovi podaci koriste", rekla je kompanija u svom blogu. "Očigledno je dovoljno biti transparentan u pogledu načina na koji oglasi koriste podatke ljudi. Da bi bili zabranjeni; u svetu Facebooka jedina prihvatljiva upotreba je skrivanje onoga što radite od publike."

Facebook je saopštio da je "ovo vratolomija Signala, koji nikada nije ni pokušao da pokreće ove oglase". Dodao je da je privremeno ugasio nalog kompanije zbog problema sa plaćanjem.

Bez obzira na obrazloženje oglasa, ovo je daleko od poslednje reči u Facebook-ovoj praksi ciljanja oglasa. Trenutno se kompanija suočava sa većom pretnjom Appleovih promena politike iOS-a, koje zahtevaju od proizvođača iPhone aplikacija da izričito zatraže od korisnika dozvolu za prikupljanje njihovih podataka za oglase. Facebook je više puta upozoravao da će promene uticati na njegovo reklamno poslovanje i kompanije koje ga koriste za personalizovane oglase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.