Sajber kriminalci u problemima – sve manje zarađuju, a evo i zbog čega

Prema podacima kompanije Fortinet, samo u prvoj polovini 2022. zabeleženo je više od 10.000 jedinstvenih vrsta zlonamernih programa.

Izvor: Zimo
Podeli
Foto: Andrey_Popov / Shutterstock.com
Foto: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Grupe koje se bave sajber kriminalom time se bave iz samo jednog razloga – kako bi što više zaradili. Ali u poslednje vrijeme se pojavio neobičan problem. Uprkos njihovim naporima, zarada je sve manja jer su žrtve počele da rade jednu ključnu stvar.

Stručnjaci za kriptovalute iz kompanije Chainalysis procenjuju da su sajber kriminalci zaradili i 40 odsto manje jer žrtve – odbijaju da plate otkupninu. Prema njihovim podacima, sajber kriminalci od ransomwarea su u 2022. godini zaradili bar 457 miliona dolara, što je čak 311 miliona manje nego godinu ranije.

Ali ističu da su prave brojke iznuđene otkupnine verovatno veće jer analitičari mogu da prate samo deo virtuelnih novčanika (u koje se uplaćuju otkupnine u kriptovalutama), a sajber kriminalci mogu stalno da otvaraju nove.

Iako je primetan trend povećanja broja napada, očigledno je i da žrtve više ne žele da plaćaju kriminalcima.

Jedan od razloga za to možda leži i u boljoj informiranosti žrtava i većem ulaganju u sajber bezbednost u kompanijama. One koje su se opekle zbog ranijih sajberh napada uložile su novac kako bi se zaštitile i sprečile nove napade. Posebna pažnja je posvećena stvaranju bezbednosnih kopija podataka, što olakšava oporavak sistema i eliminše potrebu za plaćanjem otkupnine.

Takođe, činjenica da su takvi napadi postali prilično česti znači da se kompanije više ne boje da priznaju da su pod napadom i da ga prijave policiji i stručnjacima za sajber bezbednost. To dovodi do boljih alata za otključavanje zaraženih računara i razbijanja kriminalnih grupa.

Međutim, to ne znači da sajber kriminalci odustaju od svoje isplative karijere. Prema podacima kompanije Fortinet, samo u prvoj polovini 2022. zabeleženo je više od 10.000 jedinstvenih vrsta zlonamernih programa. Dodatno, razvoj veštačke inteligencije ide na ruku i sajber kriminalcima koji koriste takve platforme za osmišljavanje novih zlonamernih programa, što bi mogao biti sve veći problem u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.