Oštećeni, drevni svitak preveden uz pomoć Nvidia GTX 1070 grafičke karte

Grafička karta kompanije Nvidia je, u kombinaciji sa veštačkom inteligencijom, pomogla u dešifrovanju teksta iz drevnog svitka oštećenog vatrom.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Svitak potiče iz Herkulanuma, koji je zatrpan u pepelu i vulkanskim stenama, zajedno sa Pompejom, tokom erupcije Vezuva 79. godine nove ere.

Veliki deo istorije i kulture tog perioda je sačuvan na svicima, koji su spaljeni i oštećeni toplotom i pepelom. Međutim, uz pomoć Nvidia GeForce GTX 1070 grafičke karte posao dešifrovanja natpisa u svitku znatno je olakšan.

Tokom 1986. godine u Herkulanumu je otkriven skup svitaka, ali je njihovo dešifrovanje i čitanje bilo otežano zbog oštećenja koja su pretrpeli.

Moderni istraživači tokom ovog procesa dešifrovanja koriste X zrake, pa više nema potrebe da se svici otvaraju i da se rizikuje dodatno oštećenje. Međutim, kako neki svici koriste karbonsko mastilo, teško je razaznati reči na oštećenim stranama.

Tu na scenu stupa doktor Brent Sils, istraživač koji je kreirao The Vesuvius Challenge – uzazov koji nudi nagrade onima koji mogu da dešifruju reči iz ovih svitaka.

Luk Faritor, student Nebraska-Linkoln univerziteta, je prihvatio izazov i odlučio je da konfiguriše svoju staru Nvidia GeForce GTX 1070 grafičku kartu kako bi istrenirao AI model da detektuje određenu šemu u pukotinama, koja može da ukaže na to gde bi mogao da se nalazi mastilo za slovo ili reč.

Pomoću ove metode, identifikovana je grčka reč "porfiras" (πορφυρας) , koja može da označi ljubičastu boju ili da opiše ljubičastu odeću.

Identifikovanje ove reči Faritoru je donelo nagradu od 40.000 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.