Obavezno uključite Airplane Mode u avionu: Posledice mogu biti katastrofalne

Kada se ukrcate na avion, posada traži od vas da svoje uređaje ili isključite, ili prebacite u režim letenja (Airplane Mode). Da li ste se ikada zapitali zašto?

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/tete_escape
Foto: Shutterstock/tete_escape

Ovo je neophodno, smatraju stručnjaci, ne da biste zaštitili samo sebe, već da biste zaštitili i sve ostale avione koji se mogu naći na putu letelici u kojoj se vi nalazite.

Mobilni telefoni, naime, povezuju se na mrežu tako što šalju radio signale u formi elektromagnetnih talasa. To su, zapravo, talasi koji obuhvataju određeni deo elektromagnetnog spektra.

Problem može da nastane ukoliko se ovi talasi pomešaju sa nekim drugim signalima u vazduhu, i onda može biti negativnih posledica po letelice koje se nalaze u blizini.

Radi se o tome da, kada su daleko od tornjeva kao što je slučaj kad letite avionom, telefoni moraju da rade "još jače" kako bi se povezali i kako bi baš njihov signal bio najjači.

Pošto avioni mogu iznenada da se približe nekom signalnom tornju, jer idu brzo, može doći do iznenadne "eksplozije radio talasa", i kada bi svačiji telefon to uradio, ljudi koji kontrolišu avione, kao i same letelice, ne bi imali pojma na koji signal da se fokusiraju.

Kad letite a nije vam uključen Airplane Mode, ukratko, vi šaljete velike radio talase koji se prepliću i ometaju okolne signale, što nikome ne ide u prilog i potencijalno je velika bezbednosna pretnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.