Nova kazna za Google zbog prikupljanja podataka korisnika

Australijska komisija za konkurenciju i potrošače (ACCC) kaznila je Google sa 60 miliona dolara zbog toga što je kompanija skoro dve godine, od januara 2017. do decembra 2018., obmanjivala australijske korisnike Androida u vezi sa prikupljanjem i upotrebom podataka o njihovoj lokaciji.

Izvor: B92, Informacija.rs
Podeli
Foto: Lets Design Studio / Shutterstock.com
Foto: Lets Design Studio / Shutterstock.com

ACCC je rekla da je Google nastavio da prati Android telefone korisnika iako su onemogućili "Istoriju lokacija" u podešavanjima uređaja.

Dok su korisnici bili obmanuti misleći da će ovo podešavanje onemogućiti praćenje lokacije, drugo podešavanje naloga pod nazivom "Aktivnost na vebu i u aplikacijama" koje je podrazumevano uključeno omogućilo je kompaniji da prikuplja, skladišti i koristi podatke o lokaciji koji mogu identifikovati korisnika.

ACCC kaže da se na osnovu dostupnih podataka procenjuje da je pogođeno više od 1,3 miliona Google naloga australijskih korisnika.

ACCC kaže da su "lični podaci o lokaciji su osetljivi i važni za neke korisnike" i da bi neki od korisnika možda doneli različite izbore o prikupljanju, skladištenju i korišćenju podataka o njihovoj lokaciji da ih Google nije obmanjivao.

Postupak protiv Googlea pokrenut je u oktobru 2019. U aprilu 2021. australijski savezni sud je utvrdio da je Google prekršio australijski zakon obmanjujući korisnike o prikupljanju i korišćenju podataka o njihovoj lokaciji.

Google je u međuvremenu rešio sve probleme koji su doveli do ove kazne, pri čemu se korisnicima više nisu prikazivale obmanjujuće informacije koje sugerišu da će isključivanjem praćenja istorije lokacija prestati prikupljanje informacije o mestima na koja idu sa svojim uređajima.

Francuska Nacionalna komisija za informatiku i slobodu (CNIL) je u januaru takođe kaznila Google sa 170 miliona dolara jer je posetiocima veb sajta otežavao odbijanje kolačića za praćenje skrivanjem ove opcije iza više klikova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.