Nekad tražio vanzemaljce, danas sigurnosni rizik: Došao kraj čuvenom teleskopu VIDEO

Džinovski teleskop Aresibo, jedan od najvećih teleskopa na svetu poznat po svom učešću u traganju za vanzemaljcima, nakon 57 godina upotrebe biće razmontiran.

Izvor: B92
Podeli
Foto: GettyImages/Joe Raedle/Staff
Foto: GettyImages/Joe Raedle/Staff

Radioteleskop koji je izgrađen duboko u džungli Portorika zaslužan je za brojna astronomska otkrića.

Nažalost, zbog oštećenja na ključnim elementima predstavlja veliki sigurnosni rizik. Naime, dva kabla koji podupiru instrumente teške 900 tona iznad tanjira obima 305 metara pukla su 10. avgusta i 6. novembra, što je značajno ugrozilo statiku teleskopa.

Kako su rekli iz organizacije US National Science Foundation, svaki pokušaj popravke mogao bi predstavljati problem, prenosi Kliks.

"Inženjeri su zabrinuti da bi i ostali kablovi mogli da puknu u svakom trenutku, zbog čega bi pokušaj popravke već oštećenih kablova bio veoma opasan zahvat", saopštili su iz NSF.

Teleskop je zauzeo svoje mesto i u brojnim filmskim ostvarenjima kao što je "Golden Eye", film o Džejmsu Bondu, u kom je bio poprište obračuna glavnog junaka sa neprijateljem.

Takođe, pojavljivao se i u filmu "Contact" u kom je glumila Džodi Foster. Radnja filma upravo se odnosila na traganje za signalima vanzemaljaca pomoću ovog uređaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.