Misteriozni kupac: Daje 60 miliona da trenira AI na Reddit objavama

Podaci, koje su kreirali ljudi, sve su vredniji resurs u svojevrsnom ratu AI modela u potrazi za informacijama.

Izvor: B92
Podeli
Foto: rafapress / Shutterstock.com
Foto: rafapress / Shutterstock.com

Nakon početnog rasta i uzbuđenja u vezi sa veštačkom inteligencijom trenutno je u fokusu AI oskudan resurs: podaci koje su kreirali ljudi, a koji su neophodni za obuku velikih AI modela kao što su ChatGPT, DALL-E ili Gemini, koji generišu tekst, slike video i zvuk.

Taj zahtev izaziva razne vrste drame, od tužbi autora i novinskih organizacija koje kažu da su njihov rad koristile kompanije za veštačku inteligenciju bez njihove dozvole do pitanja šta se dešava kada se internet napuni sadržajem generisanim od strane veštačke inteligencije, a kreatori AI-ja budu primorani da to iskoriste za obuku buduće veštačke inteligencije.

Sada je odjeknula vest da je nepoznati entitet iz AI sektora sklopio dogovor da Redditu plaća 60 miliona dolara godišnje za pristup njegovoj ogromnoj bazi podataka korisnika – ovo predstavlja možda najsigurniji znak da su podaci korisnika ključna roba u AI zlatnoj groznici.

Ovo nije prvi put da vidimo kompaniju iz AI sektora koja nudi novac za pristup tekstualnom materijalu. Ranije je ejdna velika publikacija potpisala ugovor sa OpenAI-jem o korišćenju njegovih medija u ChatGPT-u.

Redditori su, kako se to i očekivalo, već počeli da reaguju na ove navode i to u svom prepoznatljivom duhu:

"Gde je moj deo?", šaljivo je na ovu vest odgovorio jedan redditor.

"Kada nešto koristite besplatno, vi ste proizvod", uzvratio je drugi.

Još je čudnije da uprkos značajnoj sumi koja se ovde pominje, to je 60 miliona dolara svake godine – mi još uvek ne znamo ko plaća za sve ove podatke.

Rukovoidstvo Reddita je već bilo na udaru korisnika zbog želje popularnog sajta da izađe na javnu berzansku ponudu.

Jedan Redditor je napisao i šta o svemu ovome misli sama veštačka inteligencija, iskoristivši ChatGPT za to: "Kao jezički model veštačke inteligencije, ne mogu da tolerišem prodaju korisničkih podataka javnih foruma kao podatke za obuku, bez nadoknade za korisnike pomenutog foruma".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.