Mask ih nazvao izdajnicima, stigao oštar odgovor: "Krivo mu je što ne radi s nama"

Ilon Mask je nedavno podneo tužbu protiv kompanije OpenAI i njenog šefa, Sema Altmana, zbog toga što smatra da su ga prevarili kad su mu tražili partnerstvo za razvoj AI modela. Sada je dobio odgovor.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/Lukasz Gagulski
Foto: EPA-EFE/Lukasz Gagulski

Podsetimo, Mask tvrdi da su ga šefovi OpenAI u 2015. godini ubedili da pomogne u osnivanju i finansiranju tadašnjeg startapa OpenAI i obećali da će to biti neprofitna organizacija fokusirana na suzbijanje konkurentske pretnje od strane kompanije Google.

Ugovor o osnivanju zahtevao je da OpenAI svoju tehnologiju učini "slobodno dostupnom" javnosti, navodi se u tužbi.

"U stvarnosti, međutim, OpenAI je pretvoren u de fakto filijalu najveće tehnološke kompanije na svetu, Microsofta", tvrdi tužba, dodajući da OpenAI usavršava veštačku inteligenciju kako bi maksimalizovao profit za Microsoft, a ne da bi služio čovečanstvu.

Smatra da je ovaj postupak "kompletna izdaja Ugovora o osnivanju" tadašnjeg startapa OpenAI. Mask je, prema tužbi, u perodu od 2016. do septembra 2020. godine dao ovoj kompaniji više od 44 miliona dolara, i u nekoliko prvih godina bio njen najveći darodavac.

Mask se razbesneo: "Ovo je kompletna izdaja"

Sada, OpenAI je oštro odgovorio na Maskovu tužbu, navodeći da se "kategorički ne slaže sa njegovim tvrdnjama". Tvrde da su napravili značajan napredak ka svojoj misiji uprkos njegovim navodima, i da su "posvećeni unapređenju AI tehnologije za dobrobit društva".

Prema internom mejlu koji je OpenAI poslao zaposlenima, kompanija se "kategorički ne slaže" sa Maskovom tužbom, preneo je Blumberg.

Direktor strategije OpenAI Džejson Kvon odbacio je Maskovu izjavu da je OpenAI "de fakto podružnica Microsofta", i rekao da "Maskov stav možda proizilazi iz njegovog žaljenja što danas nije uključen u kompaniju".

Kvon je u memorandumu naveo da je misija kompanije "da osigura da AGI (veštačka opšta inteligencija) koristi svim ljudima". Takođe, dodao je da je OpenAI nezavisan i da se direktno takmiči sa Microsoftom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.