Kakav njuh imate za vino?

Elektronski nos koji je osmislila italijanska naučnica Sonja Fredi u stanju je da nanjuši poreklo i svežinu vina, saopštio je Katolički univerzitet u Breši.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/StockLite
Foto: Shutterstock/StockLite

Fizičarka iz Breše i koordinatora projekta "Od nanostruktura do veštačke inteligencije: elektronski nos za zaštitu i valorizaciju vinske baštine", kreirala je ovaj uređaj na univerzitetskom odseku za fiziku.

"Elektronski nos otkriva molekularne biomarkere i utire put novim metodama kontrole kvaliteta", navodi se u saopštenju Univerziteta, prenosi Ansa.

Kako se napominje, hrana i piće emituju određene molekule gasa koji mogu da ukažu na to da li je proizvod svež ili pokvaren. Nos detektuje ove molekule biomarkera zahvaljujući analizi isparljivih komponenti i potencijalno se može primeniti u različitim oblastima kao što je kontrola kvaliteta, svežine i porekla proizvoda.

Vino karakteriše oko 800 različitih organoleptičkih i isparljivih komponenti koje identifikuju ne samo njegov hemijski sastav ili vrstu korišćenog grožđa već i njegovo poreklo.

Poslednjih godina, vinska industrija je zahtevala sve brže i pouzdanije tehnike za proveru porekla DOCG ili DOC vina a upotreba elektronskog nosa, zahvaljujući visokoj osetljivosti senzora je tehnika koja postaje sve popularnija u ovoj oblasti.

Elektronski nos je testiran u laboratoriji na različitim uzorcima, kao što su amonijak, aceton i sirćetna kiselina, indikatori falsifikovanih vina. Zatim su na red došla i stvarna ispitivanja raznih vina, kako za proveru njihove svežine, posebno generičkog belog vina za kuvanje, tako i za prepoznavanje različitih vrsta.

Testirana su razna bela i crvena vina proizvedena u Lombardiji (Pinot grigio, Pinot rosso, Lugana, Chardonnai, Sauvignon, Prosecco, Rime rose). Pokazalo se da je elektronski nos sposoban da prepozna svežinu i poreklo generičkog belog vina i da prepozna različita vina sa visokom preciznošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.