Imate problem sa Wi-Fi konekcijom u stanu ili kući – evo kako da ga rešite

Evo nekoliko jednostavnih saveta pomoću kojih ćete optimizovati svoje iskustvo sa Wi-Fi konekcijom.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Aquarius Studio / Shutterstock.com
Foto: Aquarius Studio / Shutterstock.com

U svetu, gde je internet konekcija za neke značajna koliko i disanje, sporo otvaranje sadržaja na vebu i slabi Wi-Fi signali mogu biti iscrpljujući.

Ukoliko dobru konekciju možete da dobijete samo stajanjem blizu vašeg rutera, evo nekoliko jednostavnih saveta pomoću kojih možete da da optimizujete mrežu i poboljšate Wi-Fi signal u kući.

Proverite brzinu interneta

Pre nego što u potpunosti okrivite Wi-Fi, obezbedite da vaša internet konekcija radi bez problema.

Povežite računar direktno na ruter preko Ethernet kabla i pokrenite test brzine interneta (speed test). Ukoliko ne dobijate brzinu koja je predviđena (ili bar u granicama) paketom koji ste kupili, kontaktirajte provajdera ili zamenite ruter/modem.

Ažurirajte firmware rutera

Uvek redovno održavajte stanje svog rutera, kada su u pitanju poboljšanja performansi, funkcija i pojačana bezbednost. Proveravajte ažuriranja rutera u administrativnom interfejsu i redovno ih nadograđujte.

Postavite ruter na pravo mesto

Ponekada je problem u mestu na kom se ruter nalazi. Ruter bi trebalo da stoji tamo gde je najmanja "mrtva zona" za wireless konekciju. Stavite ruter u otvoreni prostor, daleko od zidova i prepreka, kako biste sprečili smetnje.

Proverite frekvenciju rutera

Konfigurišite ruter za optimalne performanse prebacivanjem na 5GHz opseg, ukoliko imate dual-band ruter. Ovaj opseg nudi veće brzine i manje smetnje. Osigurajte da oba opsega koriste isti SSID za besprekornu vezu između uređaja.

Promenite kanal za bolju brzinu

Sprečite mešanje sa konekcijama sa strane izborom najmanje zagušenog kanala. Koristite alate, kao što je command prompt ili analizator mreže za identifikovanje iskorišćenosti kanala u vašem okruženju. Ručno izaberite kanal za bolje performanse, ukoliko automatsko biranje nije efikasno.

Pored navedenih rešenja, možete probati i sa uređajem za proširenje dometa ili mesh Wi-Fi sistemom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.