Evo kako možete da ažurirate podešavanja privatnosti u svim svojim aplikacijama

Da li vam se desilo da sa prijateljem pričate o nekom konkretnom proizvodu, a par sati kasnije vidite oglas za taj isti proizvod u aplikacijama društvenih mreža? Niste jedini.

Izvor: B92, Samsung
Podeli
Foto: Tero Vesalainen / Shutterstock.com
Foto: Tero Vesalainen / Shutterstock.com

Da li vam se desilo da sa prijateljem pričate o nekom konkretnom proizvodu, a par sati kasnije vidite oglas za taj isti proizvod u aplikacijama društvenih mreža? Niste jedini.

Firme BDG Studios i OnePoll su sprovele istraživanje među 1000 pripadnika generacije zumera (nadimak generacije Z, tj onih koji su rođeni između sredine devedesetih i ranih 2010-tih) u SAD da bi videle kako oni izlaze na kraj sa pitanjima privatnosti i bezbednosti na svojim telefonima. Ustanovili smo da 69 odsto ispitanika misli da se njihovi privatni ili lični razgovori prisluškuju preko njihovih uređaja.

Kuda god da se okrenete, izgleda da stalno izlažete svoje podatke. Srećom, postoji nekoliko načina da svoje informacije učinite bezbednim dok uživate u skrolovanju.

Kao prvo, ako vas užasava pomisao da neko sluša vaše razgovore, prilagodite pristup kameri i mikrofonu u podešavanjima na svom telefonu.

Želite još jedan savet? Proverite Permission Manager, koji vam omogućava da vidite koje aplikacije mogu da pristupe vašim podacima. Isto tako, možete lako da ažurirate podešavanja kako biste imali transparentnu kontrolu nad onim što se deli u vašim aplikacijama.

I na kraju, redovno ažurirajte svoje lozinke i nemojte da koristite lične informacije. Skoro polovina ispitanika u našem istraživanju kaže da koristi detalje iz ličnog života (kao što je datum rođenja) u svojim lozinkama.

Što je još gore, 40 odsto tvrdi da koristi istu lozinku za različite naloge. Ukratko, nemojte to da radite.

Ako mislite da je vreme da ponovo preuzmete kontrolu nad svojim podacima i bezbednošću, imate sreće. Uz Samsung Security & Privacy Dashboard, sami birate ko ima pristup vašim podacima i kada.

Zar nije vreme da povratite kontrolu nad svojom privatnošću?Saznajte više o tome kako vam Security & Privacy Dashboard pomaže da upravljate dozvolama u aplikacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.