Da li Mask sprema svoju društvenu mrežu?

Ako Ilon Mask uspe da se izvuče iz akvizicije Twittera, mogao bi se posvetiti razvoju sopstvene društvene mreže koja će konkurisati upravo Twitteru.

Izvor: B92, Zimo
Podeli
Foto: EPA-EFE/BRITTA PEDERSEN / POOL
Foto: EPA-EFE/BRITTA PEDERSEN / POOL

I dalje traje sapunica oko Maskovog (ne)preuzimanja Twittera, pa će se njen sledeći nastavak odigrati u sudnici. Dok šef Tesle želi da odustane od planirane kupovine, navodeći kao glavni razlog lažne profile i botove, iz Twittera tvrde da se Maskovo bogatstvo poslednjih meseci smanjilo i da zbog toga ne želi da troši novac na tu mrežu.

U slučaju da na kraju ipak bude morao da kupi Twitter, Mask je nedavno ponovno prodao deonice Tesle i to u vrednosti od skoro sedam milijardi dolara, ali izgleda da ponovo razmišlja i o pokretanju sopstvene društvene mreže koja bi mogla biti konkurent Twitteru.

Naime, tokom konverzacije s korisnicima Twittera o prodaji deonica Tesle, neko ga je upitao da li je razmišljao o pokretanju sopstvene društvene platforme u slučaju da posao s Twitterom propadne, Mask je na to odgovorio objavom linka "X.com". Još pre nego što je objavio planove o kupovini Twittera, Mask je pominjao mogućnost pokretanja sopstvene društvene mreže, ali nakon najave akvizicije ta ideja je gotovo zaboravljena.

Ali, deluje da od nje ipak nije odustao. Naravno, pokretanje društvene mreže od nule, iako je reč o najbogatijem čoveku na svetu, sigurno neće biti jednostavno i pred takvim su biznisom ogromni izazovi, u šta se uverio i Donald Tramp kada je pokretao Truth Social.

Što se domena "X.com" tiče, Mask ga je kupio još 2017. od PayPala i naglasio je da ima veliku viziju onoga što bi X Corporation mogao postati. Ako se Mask zaista odluči na pokretanje mreže koja će imati taj domen, u Business Insideru kažu kako je prilično jasno šta od nje možemo da očekujemo – platformu na kojoj neće biti botova, odnosno na kojoj će se snažno boriti protiv njih i na kojoj će se cenzura svesti na minimum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.