Da li Australija postoji? Zavisi koga pitate

Uprkos svim dokazima, Australija ne postoji - bar ste takvu informaciju mogli da dobijete pre nekoliko dan od jednog popularnog četbota.

Izvor: B92, Gardijan
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U pitanju je Microsoft Bing, a neki korisnici su nedavno pisali da je ovaj četbot "naseo" na jednu od najluđih internetskih teorija zavere, koja negira postojanje čitavog kontinenta.

Nekoliko korisnika iz Australije (koji stvarno postoje), pisali su na društvenim mrežama da su, kada su pitali Bing da li Australija postoji, dobijali odgovor: "ne", uz linkove koji vode ka tekstovima koji podržavaju ovu teoriju zavere. Ovaj slučaj je na društvenoj mreži Bluesky objavio korisnik "Stilgherrian", kako je preneo Gardijan.

Neki su uspeli da dobiju isti rezultat, ali da budemo pošteni, drugi korisnici društvenih mreža su pisali kako je Bing tačno odgovorio, odnosno potvrdio je da ovaj kontinent zaista postoji.

Zapravo, korisnici koji su pretraživali pomoću "obične" četbot pretrage, dobili su netačnu informaciju, dok su oni koji su koristili Bing "kopilota" dobijali potvrdan odgovor kada su pitali da li Australija postoji, uz ogradu da postoje teorije zavere koje su raskrinkane.

Oglasio se ovim povodom i Microsoft, rekavši da su "svesni problema, da su ga istražili, i da rade na popravci". Čini se da su ga i popravili, jer smo isprobali, i Bing je u međuvremenu shvatio da je Australija ipak stvarna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.