Bajden potpisao

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je izvršnu uredbu koja ima za cilj da ograniči masovnu prodaju ličnih podataka Amerikanaca "zemljama zbog koje su zabrinuti", što uključuje Rusiju i Kinu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/YURI GRIPAS / POOL
Foto: EPA-EFE/YURI GRIPAS / POOL

Ovaj dokument je posebno usmeren na masovnu prodaju geolokacijskih, finansijskih, biometrijskih, zdravstvenih i drugih informacija koje mogu da identifikuju ljude.

Na konferenciji za medije, visoki zvaničnik Bajdenove administracije rekao je da prodaja takvih podataka ovim zemljama predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost.

"Naši zakoni ostavljaju otvoren pristup ogromnoj količini osetljivih ličnih podataka Amerikanaca. Kupovina podataka preko \'data brokera\' je legalna u SAD, i to je rupa u zakonu koja može da šteti nacionalnoj bezbednosti", naveli su iz Bele kuće.

Prošle jeseni, istraživači sa Univerziteta Djuk su izvestili da su mogli lako da kupe gomile ličnih i zdravstvenih podataka o američkom vojnom osoblju dok su se predstavljali kao strani agenti. Bajdenova izvršna naredba pokušava da se pozabavi takvim scenarijima.

Zabranjuje se data brokerima i drugim kompanijama da direktno ili indirektno prodaju velike količine ličnih podataka Amerikanaca zemljama ili entitetima u Rusiji, Kini, Iranu, Severnoj Koreji, Venecueli i na Kubi.

Iako je Bela kuća opisala ovaj korak kao "najznačajniju akciju koju je bilo koji predsednik preduzeo da zaštiti bezbednost američkih podataka", nejasno je kako će se tačno ovo sprovesti kroz Ministarstvo pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.