A15 Bionic bez premca; veliko iznenađenje među Android čipovima

Tajvanski MediaTek prvi je iz Android sveta predstavio flegšip čip za ovu godinu – Dimensity 9000. On je predstavljen u jedanaestom mesecu prošle godine, a namenjen je premijum telefonima koji će stići ove godine.

Izvor: B92, Bajtbox
Podeli
Foto: Adhityawp / Shutterstock.com
Foto: Adhityawp / Shutterstock.com

Nakon njega je Qualcomm predstavio Snapdragon 8 Gen 1, dok je Samsung je pre nekoliko dana predstavio Exynos 2200. Appleov A15 Bionic debitovao je sa iPhone 13 serijom, na jesen prošle godine. Sada prvi put dobijamo uvid u neke rezultate ovih čipova, a očekivano A15 Bionic dominira. Međutim, veliko iznenađenje stiže u Android svetu.

Poznati dojavljivač Ice Universe na svom Twitter profilu podelio je Geekbench 5 rezultate, koje su postigli gore navedeni čipovi, kao i Snapdragon 888. Očekivano, Appleov A15 Bionic dominira i postigao je rezultat od 4885 poena u testu s više jezgara i 1750 poena u testu s jednom jezgrom.

U Android svetu, veliko iznenađenje. Do sada su Qualcommovi Snapdragon čipovi, uglavnom, dominirali, ali sada je Qualcomm svrgnut s trona. Naime, MediaTek Dimensity 9000 postigao je najbolje rezultate od Android čipova, a to je 4410 poena u testu s više jezgara i 1278 poena u testu s jednim jezgrom.

U oba testa Dimensity 9000 je bio bolji od Snapdragona 8 Gen 1, koji je postigao 3752 poena u testu s više jezgara i 1231 poena u testu s jednim jezgrom. Doduše, razlika u jednojezgarnom testu je neznatna, ali ipak prisutna. Na trećem mestu našao se Samsungov Exynos 2200, koji je postigao rezultat od 3534 bodova (višejezgarni test), odnosno 1109 poena (jednojezgarni test).

Ono što je svakako razočaravajuće za Samsungov čip jeste to da je u testu s više jezgara postigao svega nekoliko bodova više od Snapdragona 888, koji je zabeležio 3525 poena u testu s više jezgara i 1125 poena u testu s jednim jezgrom. Napominjemo da se radi o o čipu koji je predstavljen krajem 2020. godine.

Ipak, treba ove informacije, odnosno rezultate, uzeti s određenom dozom rezerve, jer verovatno je da su testovi rađeni sa telefonima koji još nisu ugledali svetlo dana i koji su u svojim testnim verzijama. Ipak, moguće je i to da je Dimensity 9000 jednostavno bolji čip od Snapdragona 8 Gen 1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.