Ukradeni poverljivi nacrti Apple uređaja - Hakeri traže 50 miliona dolara

Hakeri prete da će objaviti dokumente, ukoliko kompanija Quanta, partner kompanije Apple, ne plati 50 miliona dolara. Međutim, pošto su odbili da plate otkupninu, hakeri su počeli da ucenjuju diva iz Kupertina.

Izvor: 9to5Mac
Podeli
Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com

Poverljiva dokumenata o Apple-ovim uređajima, pala su u ruke ruskih hakera, koji ukoliko im najvrednija kompanija na svetu do 01. maja ne plati otkupninu, planiraju da sve objave. Kako bi pokazali da misle ozbiljno, hakeri iz grupe REvil već su objavili neke dokumente, poput nacrta za prošlogodišnji model MacBook-a Air, iMac-a te neke podatke o još jednom Apple-ovom prenosivom uređaju.

Svota koju sada traže Apple-u nije poznata, kao što nije poznato kakvih su se sve dokumenata dokopali, odnosno raspolažu li informacijama o budućim proizvodima.

Na dokumentima koje su objavili na svakoj je stranici vidljiva poruka kako je riječ o Apple-ovom vlasništvu koje se ne sme reprodukovati, kopirati ili objavljivati. Iz Apple-a kažu kako "istražuju ovaj incident", te da ne žele da komentarišu, međutim iz Quanta-e su potvrdili da je došlo do sajber-napada na mali broj servera. Naglasili su kako sarađuju s IT stručnjacima na rešavanju problema te da nije zabeležen šteta koja bi uticala na rad kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 56 idi na stranu