Zavisnost dece od telefona opasna; "Roditelji glavni faktor" VIDEO

Zavisnost dece od mobilnih telefona i društvenih mreža je veoma opasna i, u najgorem slučaju, može da dovede do toga da dete digne ruku na sebe.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstok/Twin Design
Foto: Shutterstok/Twin Design

Pročitajte još:


Evo zašto ne treba da umirujete dete uz pomoć telefona

Dečji psihijatar Ružica Jovanović kaže za TV Prva da su roditelji ti koji moraju da prepoznaju problem i pokušaju da ga reše. U slučaju da ne uspeju u tome, treba da se obrate stručnjacima.

Stručnjaci kažu da uticaj društvenih mreža i preterana upotreba savremenih igračaka, poput moblinih telefona, tableta i računara, mogu da izazovu brojne probleme kod mladih, pa čak i fatalan ishod.

Stručnjaci tvrde da su lek za ovaj problem roditelji. Oni treba da kontrolišu koliko vremena deca provode sa moblinim telefonom u rukama ili za računarom, ali i kakav sadržaj “konzumiraju“. Potrebno je i da nađu način da animiraju decu.

Dečji psihijatar u UKC Kragujevac Ružica Jovanović kaže da su roditelji jedan od glavnih faktora razvijanja zavisnosti od telefona kod dece.

"Jer od najranijeg uzrasta vrlo lako deci daju mobilni telefon kako bi im skrenuli pažnju, da dobili neko vreme za sebe, a ne računaju kakve će to imati posledice po decu. Imamo kašnjenje u razvoju govora, u socijalnim i emocionalnim reakcijama, tu je veća šteta nego korist", napominje ona.

Psihijatri naglašavaju da ukoliko roditelji ne uspeju da reše ovaj problem kod dece, onda treba da se obrate stručnim licima. Dodaju da sve ovo ne znači da decu treba u potpunosti odvratiti od savremenih tehnologija, jer im one, dakako, i pomažu, ali uz umerenu upotrebu.

Opširnije u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 56 idi na stranu