Preminuo Charles Geschke, suosnivač kompanije Adobe

Suosnivač svetski poznate kompanije za proizvodnju softvera u kreativnoj industiji i čovek koji je uveliko pomogao u razvoju PDF-a, Charles Geschke, umro je u 81. godini, objavio je Adobe.

Izvor: Seebiz.eu
Podeli
Foto: jejim / Shutterstock.com
Foto: jejim / Shutterstock.com

"Ovo je ogroman gubitak za celu Adobe zajednicu i tehnološku industriju, kojoj je (Geschke) decenijama bio vodič i heroj", saopštio je izvršni direktor kompanije Adobe, Shantanu Narayen. Geschke je s Johnom Warnockom pokrenuo Adobe u decembru 1982. godine, te su njih dvojica tako stvorili jedno od najvećih softverskih imena na svetu praveći popularne programe poput Photoshop-a, Premier-a, Illustrator-a i mnogih drugih.

Geschke je bio glavni operativni direktor Adobe-a od 1986. do 1994. godine i predsednik od 1989. do penzionisanja 2000. godine. Takođe je s Warnockom bio predsednik upravnog odbora čak 20 godina, nakon čega postaje samo član do prošle godine kada je dobio počasno zvanje, emeritus.

Osim po svojim tehnološkim inovacijama, Geschke će ostati pamćen i zbog jednog događaja iz privatnog života. Naime, suosnivač Adobe-a preživeo 1992. godine otmicu na parkingu kompanije u Mountain View-u u Kaliforniji. Pre nego što je FBI spasio Geschkea, otmičari su ga držali četiri dana u svom skrovištu, tražeći otkupninu od 650.000 dolara. Imao je suprugu Nancy, s kojom je bio u braku 56 godina, troje dece i sedmoro unučadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.