Google Earth funkcija "Timelapse" stavlja u centar pažnje klimatske promene

Nova "timelapse" funkcija na popularnoj platformi, pruža uvid u to kako su klimatske promene, urbanizacija i krčenje šuma promenile planetu u poslednje četiri decenije.

Izvor: Reuters
Podeli
Foto: dennizn / Shutterstock.com
Foto: dennizn / Shutterstock.com

Stvorena sa 24 miliona satelitskih slika, zajedno sa 800 uređenih video zapisa, ova funkcija omogućava korisnicima da vide “kako vreme teče” na bilo kom mestu na planeti, koristeći podatke NASA-e, američkog geološkog zavoda i Kopernikusa, sistema za nadgledanje i proučavanje Zemlje, Evropske unije.

Stvorena sa 24 miliona satelitskih slika, zajedno sa 800 uređenih video zapisa, ova funkcija omogućava korisnicima da vide "kako vreme teče" na bilo kom mestu na planeti, koristeći podatke NASA-e, američkog geološkog zavoda i Kopernikusa, sistema za nadgledanje i proučavanje Zemlje, Evropske unije.

Klimatske promene uzrokuju češće i jače poplave, suše, oluje i vrućine, jer prosečne globalne temperature rastu do novih rekorda.

"Timelapse" alatka Google Earth-a prikazuje promenu obalnih linija, širenje gradskih pejzaža i poljoprivrednog zemljišta, kao i istovremeno, recesiju glečera, šuma i reka.

Jedan video prikazuje brzi prelazak šuma u ​​blizini Bolivije u sela i farme, glavni uzrok krčenja šuma u ​​prašumi Amazonije; dok druga prikazuje recesiju glečera Kolumbija na Aljasci, usled globalnog zagrevanja, za čitavih 20 kilometara.

Naučnici su upozorili da porast globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte može dovesti do ekstremnih vremenskih uslova i većih rizika od prirodnih katastrofa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.