Kada vrag odnese šalu: Mračna strana društvenih mreža

Društvene mreže zamišljene su kao mesto na kom ljudi mogu da razmenjuju iskustva i iskazuju svoju kreativnost. Međutim, i one imaju tamniju stranu.

Izvor: B92, J.Đ.
Podeli
Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON
Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Pravila postoje, ali nisu efikasna

TikTok zahteva od korisnika da budu stari najmanje 13 godina, ali to ne znači mnogo. Dovoljno je da dete koje ne pravi profil pod nadzorom roditelja ukuca lažni datum rođenja, što se, uprkos najavama i veštačkoj inteligenciji, i dalje ne proverava dovoljno ažurno.

To što su društvene mreže lako dostupne, znači da je gotovo nemoguće kontrolisati ko ih sve koristi, kao i kakav se sadržaj na njima objavljuje.

TikTok je, sa više od 800 miliona mesečno aktivnih korisnika, preuzeo primat nad mrežama kao što su Instagram i Facebook.

I u Srbiji je primećen porast broja korisnika, pa tako ima i onih sa po nekoliko stotina hiljada pratilaca. Njihova uloga u javnom prostoru je veoma važna, ali, da li oni to shvataju?

"Mislim da influenseri imaju veliku odgovornost, pogotovo na Tiktoku koji je trenutno glavna društvena mreža", rekla je za B92.net Ljiljana Milanović, tiktokerka.

Dodaje i da su influenseri zapravo danas "idoli" dece, i da ih često slepo prate.

"S obzirom na to da je publika većinski sastavljena od male dece, mislim da je jako bitno pažljivo izabrati šta će se plasirati na internetu, jer su deca danas dosta povodljiva, i lako je uticati na njihova mišljenja", ističe.

Opasnost je stvarna

Umesto da bude jedan "prozor u svet" više, TikTok preti da postane samo još jedna glavobolja, pre svega za roditelje čija deca koriste tu platformu.

Bilo da samo prate i posmatraju, ili objavljuju nešto na društvenim mrežama, iskustva dece mogu da budu veoma neprijatna.

Najpoznatija društvena mreža pod lupom zbog bizarnog izazova: Evo šta poručuju stručnjaci

Naša sagovornica je navela da je čak morala i da se obrati policiji, jer je dobijala fizičke pretnje i njene privatne informacije su objavljivanje bez pristanka, zbog stvari koje su se nalazile na njenom nalogu.

Foto: Depositphotos/bloomua 1
Foto: Depositphotos/bloomua 1

Nakon upozorenja u Rusiji zabeležen jedan pokušaj samoubistva; Roditelji u Srbiji zabrinuti

TikTok zabranjen u Italiji: Devojčica se ugušila radeći "izazov"

Izazov na platformi TikTok, "igra gušenja", uznemirio javnost: Pokrenuta istraga zbog smrti

Kada stvari odu predaleko, gube se životi

U poslednje vreme, sve češće čujemo i o bizarnim i opasnim izazovima koji kruže TikTokom. Oni se veoma brzo prošire, objašnjava Milanovićeva, jer je dovoljno da jedna osoba to vidi i objavi, i vrlo lako se može desiti da postane "viralno".

Naglašava i to da mediji imaju veliki uticaj, smatrajući da i oni moraju da budu pažljiviji kada biraju šta će i na koji način prikazivati, jer se često desi da korisnici odatle "dobiju ideje" za nešto što ranije nisu videli.

Krajem januara, u Italiji je jedna desetogodišnja devojčica preminula zbog "igre gušenja" - u pitanju je TikTok izazov gde cilj izdržati bez vazduha što duže.

I u Srbiji postoji gotovo identičan primer - u Rakovici je pronađeno beživotno telo dečaka koji se, navodno, obesio jer je to "izazov" na TikToku zahtevao.

Najavljeno grupno samoubistvo

Poslednji u nizu incidenata dogodio se sinoć, kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije dobilo dopis od Interpola, koji upozorava na grupno samoubistvo mladih najavljeno putem TikToka.

Ovaj dopis stigao je isključivo radi informisanja jer je grupno samoubistvo bilo najavljeno u Rusiji, ali MUP Srbije svejedno je obavestio roditelje da obrate pažnju na aktivnosti svoje dece na internetu u narednim danima.

Najbolji način da se deca zaštite od negativnih uticaja društvenih mreža, ako već moraju da im imaju pristup, jeste to da im roditelji ukažu na to da ne bi trebalo širiti privatne informacije, kao i da ne trebalo verovati svemu što se na internetu nalazi, smatra naša sagovornica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.