Kompanija iz SAD upozorava: "Sajber rat je neizbežan, građani će biti uvučeni u njega"

Izvršni direktor kompanije za sajber-bezbednost FireEye, Kevin Manida, upozorio je na opasnosti koje prete stanovništvu SAD.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/Skorzewiak
Foto: Depositphotos/Skorzewiak

Kineski hakeri koristili alat koji je razvila agencija SAD

Ove lozinke hakeri prvo probaju: Da li koristite neku od njih?

"Sledeći neizbežni sukob će se odvijati u sajber-prostoru, i američki građani biće uvučeni, hteli oni to ili ne. Tačka", rekao je on nedavno u dokumentarcu "Axios".

Kako kaže, ljudi nisu ni svesni od čega su sve zavisni. Nekontrolisan haos bi nastao u slučaju sajber-rata, jer bi računarski sistemi pali, što bi uzrokovalo da razni lanci snabdevanja prestanu da rad.

Ističe i da je veliki problem to što ne postoje jasna pravila, kao i to što je gotovo nemoguće utvrditi odgovornost za neki običan hakerski napad, a kamoli za velike kao što je SolarWinds.

Inače, upravo je kompanija FireEye prva javno razotkrila detalje SolarWinds napada. Veruje se da je taj napad započet još 2019. godine, a stručnjaci su ga opisali kao jedan od najvećih i najkomplikovanijih do sada, prenosi Russia Today.

Američke obaveštajne službe tvrde da su za ovaj hakerski napad krivi Rusi, ali nisu dali nikakve čvrste dokaze kojima bi to potkrepili. Sve vreme, korisnici koji su pogođeni nisu ni bili svesni da su hakovani i da su im podaci ugroženi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.