Građani odbili da budu "laboratorijski miševi": Propao još jedan projekat

Pametni gradovi bi, koristeći veliki broj senzora, softvera i uz pomoć veštačke inteligencije, trebalo znatno da olakšaju život stanovnicima. Ipak, ne žele svi da učestvuju u ovakvim projektima.

Izvor: B92
Podeli
Shutterstock/Shark_749
Shutterstock/Shark_749

Najpametniji gradovi sveta: Kad "mali igrači" nadmaše prestonice

Kompanija Google imala je velike ambicije u vezi sa ovom tehnologijom, pa je tako njena sestrinska kompanija Sidewalk Labs trebalo da izgradi futuristički grad u blizini Toronta. Međutim, taj projekat je napušten, delom zbog pandemije, ali delom i zbog toga što čelnici nisu hteli da učestvuju u tome.

Sada je još jedan grad odustao od slične zamisli.

U Portlandu je, naime, još 2019. godine trebalo da budu instalirani senzori koji bi pratili kretanje ljudi uz pomoć softvera po imenu Replica, a plan je bio da se na ovaj način gradskim vlastima omogući bolji uvid u potrebe stanovništva, kako bi što bolje mogli da nastave sa razvojem grada.

Vremenom, Replica je postala posebna kompanija koja je sa projektom u Portlandu nastavila, ali je on otkazan ove nedelje. Neki od razloga koji se navode su nedostatak transparentnosti, kao i nesuglasice oko toga na koji način će se čuvati podaci građana.

Upravo su ovo bili razlozi i za prestanak prethodnog projekta (onog koji je Sidewalk Labs pokrenuo u Torontu). Tada su Kanađani rekli kako ne žele da budu "laboratorijski miševi" i da učestvuju u eksperimentu, prenosi BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.