Zastrašujuće, ali i fascinantno: Veštačka inteligencija nadmudrila istraživače

Istraživače iz kompanije Google koji su radili na projektu Loon dočekalo je pomalo neprijatno iznenađenje - veštačka inteligencija ih je sve do jednog nadmudrila.

Izvor: B92
Podeli
Poletanje prvog balona u okviru projekta Loon, 2013. godina. Foto: Profimedia
Poletanje prvog balona u okviru projekta Loon, 2013. godina. Foto: Profimedia

"Nikada se nisam osećao tako pametno i glupo u isto vreme", opisao je ovo iskustvo jedan od učesnika na ovom projektu, Salvatore Kandido.

Naime, cilj kompanije Google bio je da se, pomoću ogromnih balona, omogući pristup internetu tamo gde to nije moguće zbog infrastrukture (da, upravo ono što Mask radi sa Starlinkom). Ipak, projekat Loon se dugo "držao", ali je proglašen neuspešnim, pa je zbog toga nedavno objavljeno kako će biti obustavljen.

Dok je još uvek bio u ranoj fazi, istraživači su naučili veštačku inteligenciju (AI) kako se upravlja balonom, da bi ga što je brže moguće dovela od Portorika do Perua. Oni su mesecima usavršavali i programirali algoritam, ali je AI sve vreme vodila balon nekom drugom putanjom.

Postali su beznadežni, pa su jednom odlučili da puste veštačku inteligenciju da sama vodi balon kuda hoće - a onda je usledilo veliko iznenađenje. Veštačka inteligencija uspela je, potpuno sama, da nauči novu tehniku kretanja protiv vetra. Ovu tehniku su vekovima, pa i milenijumima ranije, koristili moreplovci.

Kao što možete da pretpostavite, ovo je bio put kojim se do Perua stizalo znatno brže nego onaj koji su naučnici hteli da ucrtaju.

Sa jedne strane, ovo je dobar primer kako veštačka inteligencija može da nam pokaže kako da neke stvari radimo efikasnije. Ipak, ako se stvari sagledaju malo drugačije, pomalo je i zastrašujuće to što AI preti da postane "opasno nepredvidljiva", prenosi BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu