Nudi 70 miliona dolara nalazaču: Greškom bacio u đubre 7.500 bitkoina

Jedan Velšanin je zapao u prilično veliki problem, i to svojom greškom. Naime, on je 2013. godine u kantu za smeće bacio hard disk sa "iskopanih" 7.500 bitkoina, koji danas vrede oko 280.000.000 dolara.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Džejms Hauels, softverski inženjer, odustao je još 2009. godine od "rudarenja" bitkoina, jer se njegova devojka tada žalila kako su "sve te skalamerije preglasne", a sačuvao je samo taj hard disk koji je četiri godine kasnije završio na deponiji.

On je, još 2014. godine, konktaktirao prvi put gradsku upravu Njuporta, gde živi, kako bi mu pomogli da pronađe hard disk, obećavši procenat od bitkoina nalazačima. Ipak, tada je odbijen, a sada im je poslao novu ponudu - nagradu od 70 miliona dolara, prenosi portal AltRamp.

Te godine, kada je bacio "sporni" hard disk, gradska deponija je bila pepuna, pa se smeće zakopavalona drugim lokacijama. Ako bi imao serijski broj lokacije i pristup izveštaja, mogao bi da ode tačno na ono mesto gde je njegovo blago "zakopano".

Njegova molba je, uprkos svemu, bila ostala neuslišena. Troškovi i rizici iskopavanja su jednostavno preveliki, rekli su mu iz gradske uprave, a velika bi bila i ekološka šteta ovakvog poduhvata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.