Facebook, YouTube, TikTok: Gde je sve zabranjen Donald Tramp

Od nemira u Kapitolu, Donald Tramp nije više samo "na meti" svojih političkih protivnika. Tradicionalne društvene mreže nikada nisu bile agresivnije u zabranjivanju njegovih naloga, ili uklanjanju objava i video-snimaka u kojima se Tramp pojavljuje i obraća.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Uglavnom, razlozi za ove restrikcije su bili govor mržnje ili pozivi na nasilje, a mi smo napravili mali pregled mreža i pčatformi na kojima više ne možete da "naiđete" na Donalda Trampa, ili je to bar jako teško.

Facebook

U svojoj objavi od pre nedelju dana, izvršni direktor i osnivač ove društvene mreže, Mark Zakerberg, objavio je kako "događaji iz prethodna 24 sata jasno daju do znanja kako će Tramp iskoristiti preostali deo svog mandata za sabotažu mirne i zakonite inauguracije Džoa Bajdena".

Zbog navedenog, Trampovi Facebook i Instagram nalozi su zabranjeni "na neodređeno vreme", a minimum do inauguracije Bajdena.

Twitter

Nedugo posle Zakerbergove objave, i društvena mreža Twitter je saopštila da je trajno blokirala nalog predsednika SAD Donalda Trampa zbog "rizika od daljeg podsticanja na nasilje".

"Nakon detaljnog pregleda nedavnih tvitova sa @realDonaldTrump naloga i konteksta oko njih trajno smo suspendovali nalog zbog rizika od daljeg podsticanja nasilja“, saopštila je kompanija u tvitu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

YouTube

Jedna od nasvežijih "rampi" je ona koju je spustio YouTube. Oni su juče saopštili kako je suspendovan kanal Donalda Trampa.

U obrazloženju te odluke navedeno je da je Tramp prekršio pravilo za korisnike kojom je zabranjeno podsticanje nasilja, nakon prošlonedeljnog napada na američki Kapitol od strane njegovih pristalica.

Trampov kanal na ovoj platformi je sada onemogućen da otprema nove video zapise ili strimove uživo najmanje sedam dana, što može biti produženo, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

TikTok

Ovo je možda i najzanimljiviji slučaj, gde smo najbolje mogli da vidimo kako se "kolo sreće okreće".

Podsetimo, prošle godine je Tramp "pretio" kako će TikTok biti ugapen u potpunosti na teritoriji SAD, zbog sumnji da kineska vlast koristi ovu aplikaciju za špijuniranje američkih građana.

Od toga ništa na kraju nije bilo, a platforma i dalje funkcioniše u ovoj zemlji.

Donald Tramp nema svoj nalog na TikToku, ali su zato zabranjeni svi video-snimci njegovih govora, kao i određeni "heštegovi" u vezi sa neredima u Kapitolu, poput #stopthesteal.

Takođe, zabranjeni su i svi video-snimci u kojima se bez dokaza tvrdi kako su izbori za predsednika SAD, koje je Tramp izgubio, bili "namešteni" i "neregularni". TikTok je ove zabrane opravdao time da "za govor mržnje i nasilje nema mesta na njihovoj platformi".

Ostale, ali ne i manje važne, platforme koje su zabranile Trampa

Ovde nije kraj, već smo pobrojali samo tradicionalne ili najveće društvene mreže koje su zabranile naloge Donalda Tramp ili objave u vezi sa njim.

Reddit je zabranio subreddit "r/DonaldTrump", mada ovo nije zvaničan nalog, zbog poziva na nsilje i govora mržnje. Mada ovo nije zvaničan Trampov nalog, jedno je od najvećih mesta na internetu gde se skupljaju njegove pristalice.

Još jedna u nizu platformi je i Discord, koji je zabranio server "Donald", povezan sa Donald subredditom.

Takođe, i Snapchat je sinoć objavio kako je trajno zabranio nalog Donalda Trampa. "To smo učinili jer je u najboljem interesu javne bezbednosti, ali i zbog njegovih pokušaja da širi dezinformacije, govor mržnje i poziva na nasilje", stoji u saopštenju Snap Inc. kompanije, koje je preneo Rojters.

Twitch je ukinuo Trampov kanal, jer je to, kako kažu, "bilo neophodno da se zaštiti zajednica".

Osim toga, i Pinterest je ograničio heštegove koji podržavaju Trampa (kao što je već spomenuti #Stoptheteal), tvrdeći kako "Pinterest ne može da bude mesto na kome se širi mržnja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.