Najmanji memorijski čip na svetu: Prečnik 1 nanometar, mogućnosti ogromne

Naučnici Univerziteta u Teksasu proizveli su najmanji memorijski čip na svetu, prečnika od samo jednog nanometra.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: depositphotos, EdZbarzhyvetsky
Ilustracija: depositphotos, EdZbarzhyvetsky

U naučnom radu objavljenom u časopisu Nature Nanotechnology, naučnici opisuju na koji način su uspeli u ovom poduhvatu. "Kada jedan jedini dodatni atom metala uđe u rupu na nanoskali i ispuni je, on daje deo svoje provodljivosti materijalu, a to dovodi do promene, ili efekta pamćenja", objasnio je Dedži Akinvande, koautor studije.

Iako su u svom istraživanju koristili spoj molibden disulfid, poznat i kao MoS2, kao primarni nanomaterijal, istraživači veruju da bi se otkriće moglo primeniti na stotinama srodnih tankih materijala veličine atoma, prenosi portal Noob.

"Manji procesori omogućavaju proizvođačima da naprave kompaktnije računare i telefone", navode naučnici i dodaju kako smanjivanje čipova takođe smanjuje njihove potrebe za energijom i povećava kapacitet, što znači brže i pametnije uređaje kojima za rad treba manje energije.

Novi čip se temelji na otkriću koje su predstavili pre nekoliko godina, uređaju pod nazivom "atomristor", koji je svojevremeno predstavljao najmanji uređaj za skladištenje na svetu, a sada je i dodatno smanjen.

"Naučni Sveti gral za skaliranje spušta se na nivo na kojoj jedan atom kontrolše funkciju memorije, a to smo postigli u novoj studiji", navodi Akinvande.

Prema istraživačima, ovakvi uređaji mogu biti manji od trenutno korišćenih memorijskih uređaja, a da ujedno imaju i veći prostor za skladištenje.

Takođe ističu i da novi čip obećava kapacitet od oko 25 terabita po kvadratnom centimetru, što je oko 100 puta veća gustina memorije po sloju u poređenju sa komercijalno dostupnim fleš memorijskim uređajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.