Drastične mere: Aplikacija prati i prepoznaje, selfi za 20 minuta ili vas prijavljuje policiji

Poljska je lansirala aplikaciju koja će pomoći policiji da osigura da ljudi u izolaciji, koji su došli iz inostranstva, ne krše zabranu izlaska iz kuće, kako bi se sprečilo širenje koronavirusa.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos, Elnur_
Foto: depositphotos, Elnur_

Vlada u Varšavi je pojačala mere za suzbijanje širenja epidemije virusa covid-19, koji je do 24. marta zarazio u Poljskoj 774 osobe i odneo devet ljudskih života.

Svaki građanin koji se vratio iz inostranstva mora da bude u kućnom karantinu dve nedelje i dužan je da odgovori na pozive policije ili da preuzme aplikaciju, objavilo je poljsko ministarstvo na svojoj veb-stranici, prenosi portal Indikator.ba.

Aplikacija “Kwarantanna domowa” (kućni karantin) koristi uslugu mobilne telefonije za lociranje i prepoznavanje lica, a korisnicima šalje nenajavljene zahteve za snimanje selfija, na koje oni moraju da odgovore u roku od 20 minuta ili ih aplikacija prijavljuje policiji.

Ministarstvo je korisnicima dalo dodatna uputstva kako bi obezbedili da su njihovi telefoni napunjeni i da proveravaju svoje SMS-ove.

Poljaci koji krše naredbu o karantinu suočavaju se s novčanim kaznama do 30 000 poljskih zlota (6.540 evra). To je gotovo šest puta više od prosečne bruto plate u Poljskoj za četvrto tromesečje 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.